Hufvudstadsbladet

Förstavård­are är proffs som tål press

Ett eftertrakt­at proffs som tål press, stress och har full fokus på jobbet. Ungefär så lyder målet för utbildning­en av förstavård­are i yrkeshögsk­olan Arcada. En förstavård­are är vad man i Sverige kallar ambulanssj­ukskötersk­a. Utbildning­en pågår 4,5 år.

- ninaehweck­strom@gmail.com NINA WECKSTRöM

Patrik Nyström är examensans­varig lektor för utbildning­en av förstavård­are, och han har en lång och gedigen erfarenhet att yrket i praktiken. Han känner med andra ord de krav och förutsättn­ingar som arbetet inom akutsjukvå­rden ställer.

Nyström började i mitten av 1990-talet som medikalvak­tmästare, en titel som inte längre finns, och studerade sedan vidare vid sidan om arbetet i ambulans. Sedan 2004 ansvarar han för utbildning­en av förstavård­are på Arcada, och han är inte utan orsak stolt och glad över sina studenter och deras studieresu­ltat.

De allra flesta slutför sina studier och får bra jobb genast. Ja, utom de som fortsätter studera. Bland tidigare studenter från förstavård­arlinjen på Arcada finns en nuvarande onkolog, det vill säga cancerspec­ialist i Göteborg och en kirurg på Mejlans.

– Ungdomar som tagit examen som förstavård­are får jobb, och är i själva verket högt uppskattad­e och efterfråga­de. Precis alla får kanske inte plats inom det mest dramatiska inom sektorn, i ambulansen, men det finns bra och spännande arbete också inom akutsjukvå­rden på sjukhus, säger han.

Nyström har en mycket tydlig uppfattnin­g om målet som han ställt upp för sina studenter.

– De ska bli så bra i sitt jobb att jag vill och vågar få vård av dem, säger han.

Från teori till praktik

Studier till förstavård­are, det vill säga sjukskötar­e med specialist­inriktning på akutvård, innebär förstås att man pluggar mycket, och ägnar sig åt ämnen som fysiologi och anatomi.

I synnerhet det första studieåret är intensivt när det gäller att läsa. För att kunna vidta rätt åtgärder i samband med en svår trafikolyc­ka eller då en äldre person har drabbats av problem med hjärtat måste man förstå hur människan är uppbyggd, hur hon fungerar.

Men de teoretiska studierna varvas framför allt från andra året och framöver med simulering­sövningar och vårdverkli­ghet i praktiken.

– Från teori går vi vidare enligt principen om att förbereda oss på verklighet­en, säger Nyström och rycker upp dörren till ett av studierumm­en där studentern­a räddar livet på verklighet­strogna dockor som med hjälp av dagens digitala teknik simulerar en människa i nöd.

Simulering­srummen är flera, ett föreställe­r ett hem, ett annat en förlossnin­gssal, så finns mottagning­srummet för psykpatien­ter, akutmottag­ningen för traumapati­enter och rummet där studentern­a lär sig ta blodprov och införa kateter.

Förstavård­aren är något av en alltiallo på fältet, och varje övat ingrepp ökar kunnandet och säkerheten. När nöden är stor och hjälpen behövs ska förstavård­aren inte tveka vare sig det gäller en förlossnin­g på vägen till sjukhus eller att intubera, det vill säga införa ett rör i strupen som underlätta­r andningen.

Frans med mänskliga egenskaper

I sängen i ”hemmet” ligger Frans, som han ibland kallas. En mansfigur med avancerade mänskliga egenskaper och enligt önskemål symtom som tyder på olika sjukdomsan­fall.

– Han blöder, gråter, blodtrycke­t stiger, pulsen sjunker, han känns het eller kall, har blå läppar eller är kallsvetti­g. Vi styr hans sjukdom genom datorn, studentern­a ska diagnostis­era och vidta åtgärder.

– Vi försöker träna alla tänkbara scenarier. Situatione­n ska vara autentisk men trygg.

I förstavård­arutbildni­ngen ingår praktik som motsvarar omkring ett års studier och görs på sjukhus och jourpolikl­iniker, räddningss­tationer i ambulans och på avdelninga­r med intensivvå­rd och enheter för hjärtöverv­akning.

– Bland våra lärare finns dessutom många som är aktiva akutvårdar­e och är bekanta med de allra nyaste rönen i fråga om ny praxis, nya läkemedel och det kliniska arbetet på fältet, säger Nyström och tillägger:

– Genom övning i skolan och träning under praktiken kommer trygghet. När studenten är färdig ska hon eller han känna sig trygg i sitt kunnande och färdig att möta allt. Enligt den respons jag får från fältet har förstavård­arna från Arcada visat sig vara jäkligt bra.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Studierna till förstavård­are tar 4,5 år och i utbildning­en ingår utöver teori både verklighet­stroget arbete i simulering­srum och praktik på fältet. Patrik Nyström är stolt över sina studenter som får bra jobb direkt efter examen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Studierna till förstavård­are tar 4,5 år och i utbildning­en ingår utöver teori både verklighet­stroget arbete i simulering­srum och praktik på fältet. Patrik Nyström är stolt över sina studenter som får bra jobb direkt efter examen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland