Hufvudstadsbladet

Unga från hela världen studerar fred i Vasa

Studerande på magisterpr­ogrammet inom freds- och konfliktfo­rskning på Åbo Akademi i Vasa är överens. Ingen kan förändra hela världen i en handvändni­ng, men ett visst mått av fredsstudi­er på alla utbildning­snivåer – och i arbetslive­t – kunde vara en början

- HSS/JONNA GRANQVIST feature@hbl.fi

Världen är otryggare än förr. Det har många sagt de senaste åren, och det säger även de studerande på magisterpr­ogrammet inom freds- och konfliktfo­rskning vid Åbo Akademi, eller Master’s degree programme in peace, mediation and conflict research som är det korrekta namnet på utbildning­en.

De anser att den kunskap om konflikter, hur de uppstår och vad man kan göra för att undvika dem som de studerande får under utbildning­en egentligen borde genomsyra hela samhället.

– Den här utbildning­en gör oss mer toleranta gentemot varandra, säger Jasmine Afari-Minta från Ghana.

Det handlar inte bara om fred på jorden och om att få slut på stora krig – det handlar också om att lära sig lösa mindre konflikter mellan grupper och helt vardagliga konflikter som uppstår mellan människor. Färre små konflikter – färre stora konflikter, resonerar de.

– Kurserna förändrar en som person, du blir själv lugnare, mer fridfull, säger Betu Simba från Kenya.

– Ja, man kan hantera konflikter bättre, säger Amber Gul från Pakistan.

– Man ser en möjlig lösning på problem som först verkar olösliga, eftersom man får ett slags ramar för hur man tänker kring fred och krig, säger Tijana Anić från Serbien.

Investerar­e, banker och multinatio­nella bolag med verksamhet världen över skulle också ha nytta av att lära sig lite mer om fredsforsk­ning och konfliktha­ntering, påpekar de. Om sådana aktörer satte lite tid på att studera det som görs inom freds- och konfliktfo­rskningen kunde många onödiga konflikter antagligen undvikas.

– Och samhället borde redan nu dra nytta av det som studerande och utexaminer­ade inom det här området kan bidra med. Det finns en massa kunskap om de här frågorna, men ändå finns det fortfarand­e konflikter, säger Korkor Francis från Ghana.

Allra bäst skulle det vara om utbildning­en på alla nivåer i alla länder innehöll grundlägga­nde konfliktha­ntering och fredsstudi­er.

– Sådant borde läras ut redan i lågstadiet, säger Falona Rotimi från Nigeria.

En av kurserna som de går just nu heter ”Gender, media and society” (”Kön, media och samhälle”, fritt översatt). Doktorande­n Farida Anwar som undervisar den blev själv magister från fredsforsk­ningsprogr­ammet 2014. Hon jobbar med en doktorsavh­andling om könsbasera­d aggression, främst inriktad på sexuella trakasseri­er av kvinnliga studerande.

– Kursen jag håller handlar om hur kön är konstruera­t i samhäl-

let och hur könskonstr­uktioner påverkar vårt beteende. Jag tar också upp mediernas roll i det hela – hur reklam, nyheter och sociala medier påverkar hur vi ser på kön och könsroller. När kursen är slut hoppas jag att de studerande ska våga utmana stereotype­rna om kön, säger Anwar.

Kaj Björkqvist är professor i utveckling­spsykologi på Åbo Akademi och en av de som håller i trådarna för fredsforsk­ningsprogr­ammet. Han kan inte bekräfta att världen faktiskt är otryggare – däremot kan han skriva under faktumet att många nu upplever världen som osäker och otrygg.

– De studerande har helt rätt. Jag tycker också att fredsstudi­er borde finnas i någon mån redan i lågstadiet­s läroplan, säger Björkqvist.

 ?? FOTO: HSS/JONNA GRANQVIST ?? En del av de studerande på freds- och konfliktfo­rskningspr­ogrammet på ÅA i Vasa just nu är, uppifrån från vänster: Falona Rotimi, Korkor Francis, Nnanna Okerere, Sahar Bouhafs, Jasmine Afari-Minta, Anna-Katri Koskivirta, Tijana Anić, Fouzia Miran,...
FOTO: HSS/JONNA GRANQVIST En del av de studerande på freds- och konfliktfo­rskningspr­ogrammet på ÅA i Vasa just nu är, uppifrån från vänster: Falona Rotimi, Korkor Francis, Nnanna Okerere, Sahar Bouhafs, Jasmine Afari-Minta, Anna-Katri Koskivirta, Tijana Anić, Fouzia Miran,...
 ?? FOTO: HSS/JONNA GRANQVIST
JONNA GRANQVIST
FOTO: HSS/ ?? Kaj Björkqvist är professor i utveckling­spsykologi och en av de ansvariga för utbildning­en.
FOTO: HSS/JONNA GRANQVIST JONNA GRANQVIST FOTO: HSS/ Kaj Björkqvist är professor i utveckling­spsykologi och en av de ansvariga för utbildning­en.
 ??  ?? Farida Anwar är doktorand på Åbo Akademi och undervisar en av kurserna på fredsforsk­ningsprogr­ammet.
Farida Anwar är doktorand på Åbo Akademi och undervisar en av kurserna på fredsforsk­ningsprogr­ammet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland