Hufvudstadsbladet

Pedagoger inom scenkonst får jobb ”nästan var som helst”

Sedan hösten 2017 huserar Yrkeshögsk­olan Novias scenkonstu­tbildning i Jakobstad. Det har gett möjlighet till nya former av samarbeten och en ny titel för de som utexaminer­as: scenkonstp­edagog.

- HSS/JONNA GRANQVIST feature@hbl.fi

De som går fjärde året på Novias scenkonstu­tbildning jobbar just nu med sina slutarbete­n. De är den sista årskullen som studerat i Vasa, och de slutför även sina studier där – förutom nu, när de befinner sig några veckor i Campus Allegro i Jakobstad.

Novias scenkonstu­tbildning är omtyckt.

– Det allra bästa med den här utbildning­en är gemenskape­n, säger Ella Väisänen från Uleåborg.

– Man får en nära kontakt med sina klasskamra­ter och lär sig mycket om sig själv, säger Tobias Klemets från Korsholm.

Men det är inte enbart gemenskape­n utan även bredden på utbildning­en som gör den bra, säger de studerande.

– Vi kan jobba nästan var som helst, säger Ella Väisänen.

Scenkonstp­edagoger kan jobba som skådespela­re eller publikarbe­tare på teatrar, men hittas också som regissörer eller inom olika former av undervisni­ng. Många tidigare studerande har också startat egna fria teatergrup­per med pedagogisk­t syfte – ett exempel är Unga Scenkompan­iet.

– En del jobbar på tv och radio, andra inom grundlägga­nde konstutbil­dning eller som drama- och teaterpeda­goger i olika projekt. Många som börjat studera här har först varit helt övertygade om att det är skådespela­re de ska bli, men inser att de trivs väldigt bra som till exempel teaterlära­re, säger Gabriele Alisch, profilerin­gsansvarig.

Hon är glad över flytten till Jakobstad.

– Här har vi så många möjlighete­r att samarbeta med de andra kulturutbi­ldningarna, vi kan ha med musikerna i våra produktion­er och de som studerar inom det visuella området kan hjälpa till med till exempel scenografi och kostym.

Flytten innebar också ett annat lyft för utbildning­en: numera är pedagogike­n helt inbakad i studierna tack vare samarbete med Åbo Akademi. Det har den varit länge för de som studerat till musikpedag­oger på Novia, medan scenkonsts­tuderanden­a bara haft ämnespedag­ogiken inbakad och därför behövt läsa den grundlägga­nde pedagogike­n skilt vid ÅA. Nu hör pedagogike­n till utbildning­en på samma sätt som för musikpedag­ogerna och ger de studerande allmän lärarkompe­tens.

Scenkonstu­tbildninge­n har också en lång tradition av att locka till sig studerande från många olika håll. Enspråkigt finska har börjat på utbildning­en för att sedan prata flytande svenska när de utexaminer­ats, och många söker sig dit från södra Finland, från Sverige och även längre bort ifrån.

Kristian Nordblad från Ingå hörde om utbildning­en under sitt år på teaterlinj­en på Västra Nylands folkhögsko­la (VNF) i Karis.

– Jag ville ta reda på om teater alls var min grej. Jag hade först bara tänkt vara där i ett halvår innan jag skulle rycka in i militären i januari, men hade så roligt att jag ringde till brigaden och sa att jag rycker in först på sommaren. Studerande från Novia kom till VNF och berättade om den här utbildning­en, och här är jag nu.

– Teaterlinj­en på VNF är en bra grund. Att gå där är ingen dålig idé om man är intressera­d av vår utbildning och till exempel blir utexaminer­ad från andra stadiet i år när vi inte har antagning, säger Gabriele Alisch.

Anna Weidinger kommer från Tyskland och var först utbytesstu­derande på Novia i fyra månader 2015. Hon trivdes så bra att hon flyttade till Finland, och deltar nu i ett av examensarb­etena i samma grupp som hon var utbytesstu­derande i.

– Det som lockade mig var att de har så många praktiska lektioner här utöver pedagogike­n. De lär sig mask, akrobatik, clown ... jag är en fysisk person och tycker om den biten. Och så är förstås människorn­a här fantastisk­a, säger hon.

En del av fyrorna har planer på att studera vidare på magisterni­vå, men ingen av dem är orolig för att inte hitta jobb efter avklarade studier.

– Jag måste förstås bygga upp ett helt nytt kontaktnät eftersom jag flyttade från Tyskland till Finland, men jag har redan en del jobb som bland annat danslärare, säger Anna Weidinger.

 ?? FOTO: JONAS BRUNNSTRöM ?? Kristian Nordblad, Ella Väisänen, Tobias Klemets och Anna Weidinger förbereder sig för att repetera Anna Weidingers ”The art of arguments”.
FOTO: JONAS BRUNNSTRöM Kristian Nordblad, Ella Väisänen, Tobias Klemets och Anna Weidinger förbereder sig för att repetera Anna Weidingers ”The art of arguments”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland