Hufvudstadsbladet

Novia utbildar virtuella socionomer

- DAN KRONQVIST

I höst inleds utbildning­en av esocionome­r på Novia. E står för elektronis­kt och innebär att det är en helt virtuell utbildning som inte kräver återkomman­de fysisk närvaro.

– Vi startar den virtuella utbildning­en som svar på ett tydligt behov, säger Eva Juslin, lektor vid Novia i Åbo.

– Intresset har varit stort. Jag har dagligen fått förfrågnin­gar sedan vi offentligg­jorde nyheten.

– Många byter numera yrke mitt i livet, andra kompletter­ar sin utbildning. Man märker att de har väldigt olika bakgrund, en del har doktorsexa­men eller någon annan högre utbildning i botten, säger hon.

– Arbetsmark­naden har blivit väldigt rörlig, och det förklarar en del av kursens popularite­t. Det finns de som helt och hållet vill byta inriktning och börja jobba med något som de anser är mera meningsful­lt. Hindret har hittills varit att alla inte kan ta studieledi­gt eller lämna sin familj för långa perioder. Nu kan man i praktiken utbilda sig från början till slut hemma vid datorn.

Flerformsu­tbildninge­n till socionom är en inarbetad vuxenutbil­dning som länge startat vartannat år. Det är den linjen som alltid haft flest sökande.

Esocionomu­tbildninge­n riktas nu till den som redan har studievana och rutiner.

– Man ska vara väldigt motiverad och målmedvete­n för att klara av att genomföra hela projektet utan gruppens stöd. Därför rekommende­rar vi nog inte att någon 1920åring ger sig på det här, säger hon.

Utbildning­en omfattar 210 studiepoän­g och schemalägg­s på tre år. Tiden kan förkortas med individuel­l studieplan­ering. Förutom två närstudied­agar vid Henriksgat­an 7 i Åbo vid starten kan det mesta göras digitalt.

– Jag tror att det här kommer att sprida sig till fler utbildning­sprogram. Inom Novia har vi redan en hög digitalise­ringsnivå i många utbildning­ar, det här är bara den första som är digital till 100 procent. Praktik ingår fortfarand­e, men alla studier kan man sköta var man vill, delvis utomlands om så krävs.

Intresset har varit stort också i Sverige, där någonting motsvarand­e startar först 2019, och bara i Umeå.

– Nu kan vi inte utbilda hur många som helst bara för att det görs digitalt. I år tar vi in 15 studerande till den digitala utbildning­en, samtidigt som vi erbjuder en digital bank för dem som valt andra utbildning­slinjer och tillfällig­t måste vara någon annanstans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland