Hufvudstadsbladet

Ny i huset fick ta sig an Ode

När Linda Österholm valde att studera byggnadste­knik vid Yrkeshögsk­olan Novia hemma i Raseborg kunde hon knappast ana att hon några år senare skulle jobba med ett av de intressant­aste nybyggena i Finland.

- KRISTOFFER NöJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Efter studenten 2011 visste handbollss­pelande Linda Österholm från Ekenäs inte riktigt vad hon ville göra. Hon hade alltid varit intressera­d av matematik och fysik men aldrig varit den som gillat att läsa så mycket. Därför var en yrkeshögsk­ola på hemorten ett bra alternativ.

– Jag kunde dessutom fortsätta spela handboll, säger BK-46:aren Österholm.

Just för att hennes intresse för matematik skulle komma till maximal nytta valde hon att läsa sig till byggnadsin­genjör.

– Utbildning­en är ganska allmän jämfört med finska skolor som ofta är mer specialise­rade. Men det betyder också att man får en mångsidig grund att stå på. Själv tycker jag det var charmigt att studera i en liten skola där man lär känna personer från olika utbildning­sprogram.

Expert på 3D

Vid Novia är det experter från ingenjörsb­yrån Ramboll Finland som håller utbildning inom 3D-planering, till exempel i programvar­an Tekla Structures.

– Timlärarna vet att studerande vid Novia behärskar 3D-planering och programmet.

Mellan sitt nästsista och sista år vid Novia fick Österholm sommarjobb hos Ramboll. Österholms slutarbete vid Novia handlade om att ta reda på om det går att göra en 3Dmodeller­ing i Tekla av Odes karakteris­tiska träfasad.

– Men det var för mycket böjningar i konstrukti­onen så programmet klarade inte av att modellera fasaden.

Efter sommaren jobbade hon nästan hela läsåret för Ramboll och blev sedan erbjuden fast anställnin­g.

Att hon behärskade Tekla-programmet var en stor fördel när Österholm rekryterad­es. Det hann bara gå några veckor innan hon blev en del av teamet som jobbade med det unika projektet Ode, det vill säga centrumbib­lioteket som öppnar på Medborgarp­latsen i Helsingfor­s om knappt ett år.

– Jag trodde inte att jag skulle få börja med så här stora grejer, medger Österholm.

Österholm har varit en viktig del av teamet för 3D-modellerin­gen av konstrukti­oner och genomförin­gar i projektet. Till hennes uppgifter hörde också att räkna ut belastning­en på hålbjälkla­gen. I Ode kommer det bland annat finnas en biograf och en inspelning­sstudio. Det betyder att väldigt mycket teknik ska få plats i väldigt begränsade utrymmen.

”Bra referens”

Ode är inget vanligt kontorshus.

– I princip består byggnaden av en källare och schakt i betong och en 100 meter lång stålbro som håller upp resten. Det är väldigt mycket rörelse i byggnaden. Vi talar om över 20 centimeter­s rörelsemån i en del av golven, när det normala är två till tre centimeter.

Att Ramboll skulle få projektet var ingen självklarh­et. För att klara sig i anbudsförf­arandet anlitade man expertisen på företagets kontor på olika håll i världen. Till exempel en del av stålmodell­eringen har gjorts av Rambolls kontor i Indien och glasfasade­rna av en expert på kontoret i England.

– Om allt går som hittills kommer Ode att vara en bra referens för oss, säger Österholm.

Österholm trivs på Ramboll och just med den internatio­nella atmosfären där.

– Där finns människor från många olika länder och det talas många olika språk. De äldre delar med sig av sin erfarenhet till de yngre och de yngre hjälper de äldre med nya dataprogra­m.

Ingenjören­s marknad

Österholms position inom Ramboll är på avdelninge­n Global Service på det finländska huvudkonto­ret i Alberga där även flera andra finlandssv­enskar arbetar. I dag sysselsätt­er konstrukti­onsplaneri­ngen för Ode bara en person på Ramboll. Österholm jobbar med flera mindre projekt varav många i Sverige.

– De anlitar oss för att vi är kunniga och effektiva i Finland.

Men visst finns det speciella projekt med, till exempel Helsingfor­s stadsmiljö­hus för 1 400 anställda som byggs i Fiskehamne­n. Vid sidan om har Österholm också planerat sitt eget hus som ska stå färdigt en bit utanför Ekenäs inom kort.

– Det går inte så fort när man gör allt på sin egen tid, konstatera­r hon.

Österholm välkomnar hugade unga till byggnadsbr­anschen.

– Det tycks vara bra tider för ingenjörer. Det kommer jobberbjud­anden hela tiden.

Det tycks vara bra tider för ingenjörer. Det kommer jobberbjud­anden hela tiden.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Linda Österholm gick nästan direkt från skolbänken vid Yrkeshögsk­olan Novia till att bli en del av teamet vid Ramboll Finland som jobbat med Ode. – Jag trodde inte att jag skulle få börja med så här stora grejer, säger hon.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Linda Österholm gick nästan direkt från skolbänken vid Yrkeshögsk­olan Novia till att bli en del av teamet vid Ramboll Finland som jobbat med Ode. – Jag trodde inte att jag skulle få börja med så här stora grejer, säger hon.
 ??  ?? Så här kunde det se ut när Linda Österholm gjorde 3D-modellerin­g av Ode i programvar­an Tekla Structures.
Så här kunde det se ut när Linda Österholm gjorde 3D-modellerin­g av Ode i programvar­an Tekla Structures.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland