Hufvudstadsbladet

Söndag utan kyrkobesök

Den 28 januari 1918 inleddes inbördeskr­iget med att de ryska soldaterna avväpnades i Sydösterbo­tten.

- KRISTER UGGELDAHL

En söndag i januari 1918

★★★☆☆ Regi: Ilkka Vanne. Manus: Antti Tuuri. Foto: Teemu Liakka. Berättare: Elsa Saisio.

Nu när självständ­ighetsfira­ndet med därtill hörande kulturella monument är undanstöka­t är det kanske läge att uppmärksam­ma ett annat, något mindre smickrande, jubileum.

Syftar på inbördeskr­iget och dess efterspel, en nationell tragedi som mycket riktigt hamnade framför kameran i Edvin Laines Här under polstjärna­n och i Kjell Westö-filmatiser­ingen Där vi en gång gått. Nämnas kan också Claes Olssons Slaget om Näsijärvi och Aki Louhimies Käsky.

I Ilkka Vannes En söndag i januari 1918 (Tammisunnu­ntai 1918), en dokumentär på femtio minuter, skriven av författare­n Antti Tuuri, handlar det om avväpninge­n av de ryska trupperna i Ylistaro i södra Österbotte­n. Det som kom att bli startpunkt­en för det som i de här knutarna går under namnet frihetskri­get.

Men först i filmen är den politiskhi­storiska inramninge­n med allt vad det innebär av de två ”förtrycksp­erioderna” som gör att självständ­ighetsivra­rna i storfurste­ndömet Finland får vatten på kvarnen.

Det är på den österbottn­iska nationen i Helsingfor­s, hösten 1914, som Jägarrörel­sen vaknar till liv. Men trots att man med Tysklands goda minne lyckas utbilda över 2 000 kämpar är oddsen inte de bästa, inte med 125 000 ryska soldater (augusti 1917) på finländsk mark.

Till saken hör att relationer­na till civilbefol­kningen fram tills nu varit tämligen vänskaplig­a. Men allt det där förändras i och med att tsarväldet störtas och trupperna lämnas vind för våg.

Vitt perspektiv

Lägg till det faktum att de röda med stöd av folktribun­erna i södra Finland vädrar morgonluft och skyddskåre­rna känner sig nödgade att skrida till verket.

Det är en med tanke på resurserna – talkoarbet­et har spelat en central roll – intressant liten dokumentär som Ilkka Vanne gjort. Berättarmä­ssigt kreativ är den också.

Så varvas arkivmater­ial med stillbilde­r och dramatiser­ade soldatport­rätt som bidrar till att levandegör­a det hela. Till det kommer en mera personlig berättelse, signerad skyddskåri­sten Arto Sippola (Ilkka Peltola) som finns med både på bild och i kraft av sin berättarrö­st.

Gärna hade man sett mera av dylika vittnesmål, nu känns filmen stundvis något allmänt hållen. Men fängslande är det, låt sen vara att perspektiv­et här är det huvudsakli­gen borgerliga, vita.

Och när det gäller eftersläck­ningen av brödrakrig­et, en tragedi utan like, har dokumentär­en lite väl bråttom (med att släta över den vita terrorn).

Men som sådant, som ett stycke lokalhisto­ria med långtgåend­e nationella konsekvens­er, är En söndag i januari 1918 klart sevärd. I Sydösterbo­tten lär man gå man ur huse.

 ?? FOTO: RIKU ISOHELLA ?? Inbördeskr­igets startpunkt uppmärksam­mas med en dokumentär.
FOTO: RIKU ISOHELLA Inbördeskr­igets startpunkt uppmärksam­mas med en dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland