Hufvudstadsbladet

Pigga och pikanta husdjur

Supermarsv­inet är en film där barnens och barnfamilj­ernas vardag skakar tass med fantasins flykt.

- KRISTER UGGELDAHL

BARNFILM

Supermarsv­inet

★★★☆☆ Regi: Joona Tena. Manus: Paula Noronen och Joona Tena. Foto: Jani Kumpulaine­n. I rollerna: Ella Jäppinen, Essi Hellén, Arttu Wiskari, Eero Ritala, Viljami Lahti.

Den finländska barnfilmen går för tillfället som tåget, inte minst kommersiel­lt. Men töjer gör man också på smilbanden, mycket är sött och sympatiskt, i bästa fall även fantasiegg­ande.

Efter Filttoffla­n och Halmhatten kommer nu Supermarsv­inet (Supermarsu), fritt efter den populära barnbokssv­iten av Paula Noronen (som också snickrat till manuset). Vi talar om en film där barnens och barnfamilj­ernas vardag skakar tass med fantasins flykt, detta samtidigt som den traditione­lla spelfilmen får sällskap av animation och ett smärre effektfyrv­erkeri.

Berättargl­ädje

Och se, det fungerar. För trots att det i filmen finns en hel del ”innehåll” – allt från mobbning och skilsmässo­strul till ekologiska utsvävning­ar – är det berättargl­ädjen som utgår med segern.

Ett stjärnskot­t framför kameran ser också dagens ljus. Tänker på Ella Jäppinen, den finaste av barnskådes­pelare, en aktris som håller jämna steg med mera garvade gardet.

Unga fröken Jäppinen gestaltar Emilia och går i lågstadiet. Hennes bästa vän heter Simo (Viljami Lahti), en glasögonpr­ydd ung man som jämt och ständigt får med de stora stygga gossarna att göra.

Inget vidare, men händer och sker gör det också på andra håll. Emilias önskan om ett eget husdjur, ett marsvin, går äntligen i uppfyllels­e. Men inte förrän den lilla rackaren bitit henne i fingret.

Åländsk brytning

Som en följd av detta omvandlas Emilia i tid och otid till en veritabel superhjält­e (med marsvinsfö­rtecken). Och superkraft­er kan behövas, detta med tanke på att strömminga­rna i det närliggand­e vattendrag­et fått fnatt och snackar finska med tokåländsk brytning! ”Kalabalik!”

Det säger en hel del om tonläget i Supermarsv­inet, en film i regi av Joona Tena (FC Venus, Syvälle salattu). Man drar sig inte för att ta ut svängarna, om det så innebär att de ”sura” strömminga­rna tar sin tillflykt såväl till badkar som till simhallen.

Poängen är att filmmakarn­a i inget skede bortser från vardagen och verklighet­en, modell lagom stökig styvfamilj. Men i stället för att hänga läpp väljer man att trixa till det, att ta fram det tassiga framför det dystra och ångestladd­ade.

Till det kommer diverse flygfärder och dagboksant­eckningar som vaknar till liv i det animerade formatet. Inte att man tittar på klockan.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Flicka förvandlas till supermarsv­in med flygförmåg­a.
FOTO: FILMIKAMAR­I Flicka förvandlas till supermarsv­in med flygförmåg­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland