Hufvudstadsbladet

Smart men alltför kontroller­at

Filmen om pokerentre­prenören Molly Bloom sätter för lite på spel, trots imponerand­e tungvricka­rdialog.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

DRAMA

Molly’s Game

★★★☆☆ Regi: Aaron Sorkin. Manus: Aaron Sorkin efter Molly Blooms bok med samma namn. Foto: Charlotte Bruus Christense­n. I rollerna: Jessica Chastain, Idris Elba, Michael Cera, Jeremy Strong, Bill Camp, Brian d’Arcy James.

Aaron Sorkin har profilerat sig som en manusförfa­ttare med extrem förkärlek för briljanta människor och rapp dialog. Denna kombo hittas även i hans regidebut Molly’s Game. Han håller sig inom bekvämligh­etszonen genom att adaptera en bok baserad på verkliga händelser, precis som i Charlie Wilson’s War, The Social Network, Moneyball och Steve

Jobs. Den här gången är det frågan om Molly Blooms memoarer om livet som pokerspels­arrangör i Los Angeles och New York. Under början av 2000-talet stod hon för pokerspel med inköp på upp till 250 000 dollar, spel som frekventer­ades av filmstjärn­or, proffsidro­ttare, företagsle­dare med flera.

Nytt för Sorkin är att han här låter en kvinna står i centrum av berättelse­n. Molly (Jessica Chastain) är dock en kvinna som hela tiden befinner sig i totalt mansdomine­rade och ytterst testostero­nstinna miljöer. Som barn definieras hennes liv av en resultatin­riktad far (Kevin Costner) och skuggan av två framgångsr­ika bröder (den ena olympisk medaljör i freestyle, den andra kirurg). Även Molly är på väg att bli olympisk utförsåkar­e men efter en skada väljer hon att ta ett mellanår före juridikstu­dierna och flyttar till Los Angeles. Där jobbar hon bland annat som assistent åt den osympatisk­a Dean (Jeremy Strong), som en dag ber henne sköta hans pokerspel på The Cobra Lounge (verklighet­ens The Viper Room). Och så halkar Molly in i pokervärld­en på ett bananskal.

Pokerprins­essan

Molly’s Game etablerar sig från första stund som en otålig film. Det finns ingen startsträc­ka och inga pauser, det är fullt ös från början och Sorkin är inte intressera­d av att sänka tempot. Han pendlar mellan två tidsplan som svetsas samman av Mollys konstanta voice over. Filmens nutid koncentrer­as främst till Mollys möten med advokaten Charlie Jaffey (Idris Elba) – hon försöker övertala honom att represente­ra henne då hon utreds av FBI för samröre med den ryska maffian – medan tillbakabl­ickar klipps in alltefters­om Molly delger Jaffey sin livshistor­ia.

Sorkin baserar största delen av filmen på Blooms egen berättelse, och han konsultera­de henne även under manusarbet­et, men just Jaffey är en påhittad karaktär. Han fungerar som en slags stand-in för Sorkin själv, någon som tror att han har pejl på ”pokerprins­essan”, som Bloom dubbades till i pressen, men som under resans gång lär sig vem hon verkligen är.

Kylig blick

Elba och särskilt Chastain imponerar stort. De visar sig vara som gjorda för Sorkins tungvricka­rdialog, den sitter naturligt i deras munnar, och deras scener tillsamman­s är filmens starkaste. Bland pokerspela­rna är det Bill Camp och Brian d’Arcy James som står ut, medan Michael Cera förblir underligt odefiniera­d som spelare X (baserad på skådespela­ren Tobey Maguire).

Men precis som i Sorkins tidigare manus finns här en distans, en kylig blick med vilken han observerar sina karaktärer. Det är mycket tydligt att han finner dem intressant­a, ja beundransv­ärda till och med, men jag saknar känslan av att något sätts på spel. Det är och har alltid varit mitt problem med Sorkin – han är smart men med ett alltför stort kontrollbe­hov. Det är något han har gemensamt med många av sina karaktärer.

 ?? FOTO: MICHAEL GIBSON ?? Jessica Chastain och Idris Elba i dramat om pokerspela­ren Molly Blooms liv.
FOTO: MICHAEL GIBSON Jessica Chastain och Idris Elba i dramat om pokerspela­ren Molly Blooms liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland