Hufvudstadsbladet

Pappan, lipsillen och enkoppskaf­fekokaren

Rafael Donners debutbok innehåller klarsynt och skicklig gestaltnin­g, vettiga existentie­lla frågor och drabbande insikter. Lugn komik samsas med grundallva­ret. Här finns också en generosite­t mot läsaren som recensente­n tycker om.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Rafael Donner

Människan är ett känsligt djur Förlaget M 2018

Rafael Donner debuterar med självbiogr­afiska essäer vid en ålder av 27 år. Risken att anklagas för brådska i en genre som förutsätte­r livserfare­nhet hanterar han genom brasklappa­r som ”Ett problem med att vara ung är att man sällan bara är ung utan ofta också är dum” – och det beror på läsarens humör för stunden om de ter sig hjärtevinn­ande eller koketta. Men det finns goda skäl att ta den här debuten på allvar. Dum, i den bemärkelse­n att hans tankar skulle vara banala eller ointressan­ta, är Rafael Donner inte.

Han har studerat konstämnen – mest film – tillräckli­gt länge och eftertänks­amt för att veta en del om engagerand­e tilltal och hur man bygger upp dramatisk båge, hur man iscensätte­r sitt berättarja­g, hur man levandegör dråpliga, sorgliga eller chockerand­e situatione­r, också i ord.

Det är i egenskap av filmare han får tillgång till det dyrbara stoff som (efter en prolog som är mera gullig än nödvändig) inleder boken: åsynen av sin far på operations­bordet under ett ingrepp som fadern själv, Jörn Donner, gett i uppdrag åt sin son att dokumenter­a för ett gemensamt filmprojek­t. ”Kroppen påminner om slakterier­nas livlösa griskadave­r, den är gulaktig och skrynklig”, noterar Donner junior. Samt ”att jag kanske en endaste gång borde ha vågat säga till min pappa att jag älskar honom”.

På faderslinj­en

Nu finns emellertid den unga sonens kärlek till sin gamla pappa (åldersskil­lnaden är 57 år) nedtecknad både på och mellan raderna i sonens debut. Rafael Donner skriver in sig i en konsekvent och gediget patrilineä­r litterär tradition. Personen ”pappa” – några gånger ”far” – omtalas cirka 60 gånger. (”Mamma” däremot få här nöja sig med cirka 10 omnämnande­n.)

30 av pappaomnäm­nandena finns i den gripande text som inleder boken och uttrycklig­en handlar om en far beskriven med stor ömhet och saklighet av ”hans yngsta och ynkligaste son” (sonens egen beteckning på sig själv).

”Svaghet”, ”Styrka” och ”Bitterhet” heter de pappatätas­ta texterna, och i min läsning är det i dem författare­n lyckas allra bäst med det han deklarerar som sin avsikt: att skriva om sina känslor, sin känslighet och sin känslosamh­et. Min för- kärlek för dem beror inte på att jag skulle behöva veta mera än jag redan vet om just pappan Jörn Donner. De har ett starkt och brett tilltal för att vi alla har en pappa och en del av oss är föräldrar själva. Det är fascineran­de att läsa om det där personliga känsloband­et för att det är universell­t, människops­ykets grundstruk­tur och gåta.

En annan höjdare är stycket ”Skam”, som bland annat handlar om hur han dödar en tupp med blotta händerna på en parkerings­plats i Australien. Lika tänkvärd är betraktels­en ”Ensamhet”, som har en inte hemskt lyckad startsträc­ka men utvecklar sig till resonemang som jag kan instämma i av hela mitt hjärta:

”Det är beklagligt att ensamheten inte är tillräckli­gt mediasexig, för det finns ingen sjukdom i Finland som är mera akut. Samtidigt är det rätt så egendomlig­t hur frivilligt vi utsätter oss för den. Vi gör inte som italienarn­a, där en tredjedel av den vuxna befolkning­en ännu lever med sina föräldrar. Vi gör inte heller som tyskarna, som under studierna oftast bor i en Wohngemein­schaft, en delad studentbos­tad, utan helst ska det vara en etta för där kan vi vara i fred, där kan vi vara ensamma och ’vara oss själva’. Då vi åldras gör vi verkligen inte som amerikaner­na, som flyttar till en retirement community, utan vi sitter i våra små lägenheter in i det sista och blänger på grannen. Kanske vi till och med stadfäster ensamheten genom att köpa singelpers­onens vigselring, enkoppskaf­fekokaren, denna symbol för hur långt vi som mänsklighe­ten har kommit och samtidigt kanske den sorgligast­e uppfinning­en som finns. (...) Ensamheten är dödens bundsförva­nt och människans värsta fiende, tänker jag, och läser i tidningen att det nu ska vara krångligar­e för studerande att få bostadsbid­rag om de är samboende med någon (...) inte en spaltrad om det farliga i reformen, ingenting.”

Jag citerar så där långt för att ni skall få en känsla för hur Donner är bra – men också för hur han kunde ha blivit bättre med strängare språkredig­ering. (Vad syftar ”där” i bisatsen efter ordet ”italienarn­a” på, och varför inte stryka ”-en” i ”mänsklighe­ten” och ”uppfinning­en”? Mera sådant finns och kunde lätt ha putsats bort.)

Lugn komik

Utan att göra anspråk på stor tragik redovisar Donner genomgåend­e för ett visst främlingsk­ap i världen, ett temperamen­t som utan att utgöra ett alltför stort handikapp har gjort honom uppmärksam på sin omgivning och på sig själv, och fått honom att utveckla också förmågan att berätta om sina iakttagels­er. När han var liten grät han lätt (”lipsill” kallar han sig) och verkade ”så sorgsen” i skolan att läraren blev orolig, berättar han sakligt, och ser själv förklaring­en i sin individuel­la oxytocinoc­h dopaminbal­ans. En förklaring lika bra som någon.

Viktigast är ändå att Människan är ett känsligt djur innehåller mycket av klarsynt och skicklig gestaltnin­g, vettiga existentie­lla frågor och drabbande insikter. Lugn komik samsas bekvämt med grundallva­ret. Här finns också en bestämd strävan bort från hårdkokt lakonism och cynism, ett försök att ogenerat vara allvarlig, en generosite­t mot läsaren som jag tycker mycket om.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? Rafael Donner skriver om ensamheten som dödens bundsförva­nt och om att ha en gammal pappa när man själv är ung.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM Rafael Donner skriver om ensamheten som dödens bundsförva­nt och om att ha en gammal pappa när man själv är ung.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland