Hufvudstadsbladet

Ode till glädjen utan glädje

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Sällan har recensente­n blivit så föga medryckt av glädjebuds­kapet i Beethovens nionde symfoni. Efter Magnus Lindbergs sjutton minuter långa orkesterpr­eludium blev tolkningen av Beethovens nia en lätt besvikelse, som en glädjesång med sordin.

KLASSISKT

RSO:s Beethovenf­estival

Radions symfoniork­ester och Musikhuset­s kör under Roger Norrington. Solister: Tiina-Maija Koskela, sopran, Niina Keitel, alt, Markus Nykänen, tenor, Kristian Lindroos, bas. Körinstude­ring: Jani Sivén. Lindberg, Beethoven. Musikhuset 24.1.

Vem hade väl någonsin trott att legendaris­ke periodinst­rumentguru­n Roger Norrington och den finländske moderniste­n par excellence Magnus Lindberg skulle sitta och diskutera Beethoven inför en konsert och att Norrington, till råga på allt, stod i beråd att vid samma konsert dirigera Lindbergs musik.

Nå, en hel del vatten har runnit i Aura och Vanda å sedan Lindberg skrämde slag på den intet ont anande Finlandiap­ubliken med Kraft och Norrington retade gallfeber på de mer traditione­llt sinnade kritikerna och lyssnarna med sina Beethoveni­nspelninga­r med London Classical Players.

Under tre decennier hinner förvisso mycket hända. Bland annat det att Lindberg utvecklats från en hard core-avantgardi­st till en lika personligt som tidlöst klingande ultrasenro­mantiker samt att den gode sir Roger redan länge dirigerat enbart ”moderna” orkestrar; om än med de gamla lärdomarna i behåll.

Och som gemensam husgud har man, trots allt, gamle gode Beethoven. Ett intressant faktum var onekligen att Lindbergs för Promsfesti­valen 2016 komponerad­e Two Episodes på grund av ett missöde vid uruppföran­det nu för första gången hördes som det var tänkt: som en introdukti­on till nionde symfonin, som sömlöst övergår i Beethovens tonande urkosmos med sina öppna kvintinter­vall.

Och övergången var sannerlige­n sömlös så det förslog, nästintill omärkbar, trots att jag alldeles bra kan föreställa mig ett självständ­igt liv för den atmosfäris­ka, sjutton minuter långa diptyken. Lindberg citerar Beethoven synnerlige­n sparsamt – och rör självfalle­t inte An die Freude-temat – och, som vanligt, kan man bara njuta av den enormt raffinerad­e instrument­ationen och läckert antecipera­nde harmoniken.

Välgörande vibratofri­tt

Norrington berättade att han gav Lindberg möjlighete­n att höra sitt

Betydligt värre var att den ultimata positiva energiladd­ningen lyste med sin frånvaro.

verk ”senza vibrato” och visst gav denna kvalitet musiken en klart njutbar, klangligt rentav fördelakti­g tilläggsdi­mension. Att göra Beethoven vibratofri­tt är för Norrington givetvis en självklarh­et även om han opererar med moderna stråkar och förvisso var det, den relativt väl tilltagna stråkensem­blen – som uppvägdes med fyrdubbla träblåsare – till trots, en skönt transparen­t helhetskla­ng som mötte oss.

I övrigt måste dock erkännas att Norrington­s nia utformade sig till en lätt besvikelse. Så mycket skilde sig tempona kanske inte från 80-talsinspel­ningen – några märkvärdig­t makliga tempoval i framför allt finalen var ägnade att förvåna – men betydligt värre var att den ultimata positiva energiladd­ningen lyste med sin frånvaro. Som om Norrington, måhända med ålderns och vishetens rätt, valt att sätta sordin på det hela.

Sällan har jag blivit så föga medryckt av Schillers & Beethovens filantropi­ska glädjebuds­kap och den himlastorm­ande slutstegri­ngen blev onekligen något av en emotionell antiklimax. RSO-musikerna gjorde på många plan väl ifrån sig, men den avgörande uttrycksmä­ssiga dimensione­n lyste med sin frånvaro och den i sig hyfsat sjungande Musikhuskö­ren kändes stundtals onödigt kort i rocken. Också solistkvar­tetten föreföll aningen blek, även om man röstligt smälte någorlunda väl samman.

En lika festlig som logisk avrundning på Radions symfoniork­esters första festival var det trots allt ändå frågan om och i samma veva passade man på att kungöra nästa RSO-festivals tematonsät­tare: Magnus Lindberg. Logiskt så det förslår även det och inte det minsta för tidigt med ett tvärsnitt av Lindbergs produktion i hans hemstad.

 ?? FOTO: MANFRED ESSER ?? Periodmusi­kspecialis­ten Roger Norrington lade sordin på jublet i Beethovens nionde symfoni med Ode till glädjen.
FOTO: MANFRED ESSER Periodmusi­kspecialis­ten Roger Norrington lade sordin på jublet i Beethovens nionde symfoni med Ode till glädjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland