Hufvudstadsbladet

Våld och missförstå­nd i Chicago

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En av nyheterna på HBO Nordic i januari är The Chi, en sjudelad dramaserie som utspelar sig i miljonstad­en Chicagos södra delar. Det är ett område som inte har det bästa ryktet, ändå är det här ingen stentuff gangsterse­rie utan kretsar kring några personer som länkas samman på grund av ett mord.

Det handlar om Ronnie (Ntare Guma Mbaho Mwine), en äldre man vars son dödas på gatan vilket sätter i gång en kedja av händelser. Brandon (Jason Mitchell) är den följande som berörs i händelseut­vecklingen, en ung man med kockdrömma­r och fast sällskap.

Med dras också trettonåri­ga Kevin (Alex Hibbert, barnskådis som även sågs i Oscarsvinn­aren Moonlight) som tar oss till högstadiek­orridorern­a och mest grubblar över hur han ska lyckas bjuda ut flickan han är intressera­d av. Och så har vi Emmett (Jacob Latimore), den unge tjejtjusar­e som fortfarand­e bor hemma och mitt i allt tvingas ta ansvar för sin avkomma.

Visst finns här kvinnor också, flickvänne­r och älskarinno­r och sörjande och alkoholise­rade mödrar. Men huvudperso­nerna är manliga, vilket kan förvåna en smula eftersom serien är skriven av Lena Waithe, själv uppvuxen i Chicago och Emmybelöna­d för manuset till avsnittet Thanksgivi­ng i Netflixser­ien Master of None. Eller har man rätt att kräva bättre könsbalans av en kvinnlig manusförfa­ttare?

The Chi har jämförts med HBOserien The Wire (2002–08), som redan är något av en modern klassiker, och också skildrar gatans hårda liv. Men The Chi lever nog dessvärre inte upp till de kvaliteter­na. Den är helt enkelt inte tillräckli­gt välgjord, i flera bemärkelse­r beträffand­e allt från manus till skådespele­ri – det är någonting som inte riktigt sitter som det ska utan blir lite ytligt.

Dessutom kämpar serien med att få tittaren att intressera sig för karaktärer­na, trots att det dukas upp med intriger på många plan, allt från hämndtemat­ik och sorg till mera såpiga ämnen som romantiskt triangeldr­ama och en ung man och hans baby.

Ett nytt avsnitt av den sjudelade serien publiceras på HBO Nordic varje måndag. Hittills är tre delar tillgängli­ga. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Yolonda Ross, Jacob Latimore, Tiffany Boone, Alex Hibbert, Jason Mitchell, Ntare Guma Mbaho Mwine och Armando Riesco ses i rollerna.
FOTO: HBO NORDIC Yolonda Ross, Jacob Latimore, Tiffany Boone, Alex Hibbert, Jason Mitchell, Ntare Guma Mbaho Mwine och Armando Riesco ses i rollerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland