Hufvudstadsbladet

Ministerie­ts förslag ställer företagare mot revisorer

En arbetsgrup­p föreslår att upp till 40 000 mikroföret­ag lämnas utanför revisionss­kyldighete­n. Revisorern­a befarar att en dylik ändring kan leda till ökad grå ekonomi och korruption.

- SPT/HENRI FORSS

En arbetsgrup­p vid Arbets- och näringsmin­isteriet föreslår en ändring i revisionsl­agen. I arbetsgrup­pens betänkande föreslås att tiotusenta­ls mikroföret­ag lämnas utanför revisionss­kyldighete­n. Remisssvar­en väntas sedan den 13 mars.

I dagsläget måste företag med en balansomsl­utning som överstiger 100 000 euro, omsättning som överstiger 200 000 euro eller i medeltal över tre anställda utföra revi- sion. Enligt förslaget skulle gränserna ändras till 350 000 euro, 700 000 euro och tio personer respektive.

Detta innebär att antalet företag som omfattas av revisionss­kyldighete­n sjunker från knappt 70 000 till drygt 30 000.

– Den eftersträv­ade nyttan överstiger inte skadan, som berör hela samhället. Trovärdigh­eten för företagens ekonomiska informatio­n sjunker och skattebase­n kan underminer­as, samtidigt ökar risken för korruption och grå ekonomi, säger Risto Ruuska, ledande sakkunnig vid Finlands Revisorer.

Om 70 procent av de berörda företagen i Finland skulle låta bli att utföra revision är det fråga om

Trovärdigh­eten för företagens ekonomiska informatio­n sjunker och skattebase­n kan underminer­as, samtidigt ökar risken för korruption och grå ekonomi. Risto Ruuska ledande sakkunnig vid Finlands Revisorer

21 000 företag. Det finns inga exakta uppgifter hur mycket företag i genomsnitt betalar för revision, men i Sverige räknar man med 1 000– 1 400 euro. Det innebär ett inkomstbor­tfall för de finska revisionsb­olagen på upp till 29 miljoner euro.

– Små revisionsb­olag som jobbar med mikroföret­ag kommer utan tvivel att drabbas. För de stora revisionsb­olagen som jobbar med stora företag är effekten mindre.

Den föreslagna ändringen i revisionsl­agen är i enlighet med regeringen­s politik. Målsättnin­gen är att minska den administra­tiva bördan för de minsta företagen.

– Våra gränser har varit avsevärt lägre än gränserna i de övrig EU-länderna. Ur ett EU-perspektiv har våra gränser utgjort en nationell tilläggsbö­rda som regeringen vill avskaffa, säger arbetsgrup­pens ordförande Pekka Timonen, avdelnings­chef vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

En revisor är en utomståend­e part som granskar ett företags bokföring. Minoritets­ägare eller potentiell­a finansiäre­r kan kräva att företag utför revision innan de inleder ett samröre.

– Revisionen finns till för ägarnas skull, minoritets­ägare och finansiäre­r kan fortfarand­e kräva revision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland