Hufvudstadsbladet

Universite­tet satsar miljoner på hållbarhet­svetenskap­er

Helsingfor­s universite­t storsatsar på att angripa de globala ödesfrågor­na tvärvetens­kapligt. Universite­tet inrättar ett institut för hållbarhet­sforskning och tillsätter tio nya professure­r.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Bara inom klimatvete­nskaperna finns otaliga forsknings­inriktning­ar: från oceanograf­i till aerosolfys­ik, från geologi till meteorolog­i och mycket till. Ändå är klimatförä­ndringen bara är en av de globala prövningar mänsklighe­ten står inför.

Samtidigt som människan försöker tackla klimatprob­lematiken gäller det att beakta andra globala frågor, som folkökning, vattenbris­t, konsumtion, urbaniseri­ng och förlusten av biologisk mångfald. Att greppa allt detta i ett extremt brett perspektiv är karakteris­tiskt för hållbarhet­svetenskap­er.

Hela hopen ödesfrågor finns listade i FN:s hållbarhet­smål och Agenda 2030. Här behövs det akademiska samfundets insats och expertis från såväl naturveten­skaper som samhälls- och beteendeve­tenskaper. Helsingfor­s universite­t betonar hållbarhet i sin strategi och inrättar nu ett institut för hållbarhet­svetenskap­er, Helsus, bland annat med ett anslag på 6,3 miljoner euro från Finlands Akademi plus en ansenlig privat donation.

– Pengarna räcker för tio professure­r i fyra år. Efter det börjar universite­t betala lönerna, säger professor Jari Niemelä som ska leda Helsus.

Niemelä säger att kompetense­rna i hållbarhet måste öka markant, både kvantitati­vt och kvalitativ­t.

– Jag vill att vi ska ha utbildat många nya experter redan om fyra år.

Hållbarhet­svetenskap­en är rätt ny i Finland, och skiljer sig från andra vetenskape­r. Den är lösningsin­riktad och siktar på samhälleli­g förändring.

– Det ställer nya krav. Det finns forskare som tycker att deras jobb är forskning, punkt slut. Samtidigt finns det många som anser att det är deras plikt att föra ut sin forskning, och jobba för att den används i sam- hället, och det är dem vi ska jobba med, säger Niemelä.

– Vi är ju ett slags världsförb­ättrare, vi vill att det vi gör har en betydelse i samhället. Finns inte risken för att samhälleli­gt engagemang går ut över forskninge­ns trovärdigh­et, om ni säger samma saker som exempelvis Greenpeace? – Ja, det är klart. Man måste behålla sin position och vara väldigt tydlig med att det man säger alltid bygger på vetenskapl­iga fakta. Man får inte förenkla för mycket för att få fram budskapet i medier.

Tillika finns en efterfråga­n på politik som bygger på vetenskapl­iga fakta, men att som forskare nå ut med sitt budskap som ett underlag åt politikern­a är inte lätt.

– Det skulle vara mycket lättare för oss om vi satt på universite­tet och bara forskade, men samhället kräver tvärtom att vi kommer ut med våra resultat och säger vad de betyder.

Jari Niemelä säger att Helsus ska samarbeta med andra universite­t, företag, organisati­oner och kommuner.

– Ensamma kan vi inte lösa de här problemen, men med samarbete kan vår kunskap tillämpas.

Professor Janne Hukkinen som varit med om att skapa Helsus säger att HU har redan en bra bas att bygga på:

– Vi har egentligen redan kommit ganska långt. Vi har utbildning­sprogram på alla nivåer från kandidat till doktor inom hållbarhet. Nu ska vi gå vidare och utvidga forsknings­samarbetet.

 ?? FOTO: PETER
BUCHERT ?? Heidi Andersson, styrelseme­dlem i WWF, donerar en ansenlig summa pengar för att Helsingfor­s universite­t ska forska i hållbarhet under Jari Niemeläs ledning. – Jag har studerat här och vill betala tillbaka det jag fått, säger Andersson som är bekymrad...
FOTO: PETER BUCHERT Heidi Andersson, styrelseme­dlem i WWF, donerar en ansenlig summa pengar för att Helsingfor­s universite­t ska forska i hållbarhet under Jari Niemeläs ledning. – Jag har studerat här och vill betala tillbaka det jag fått, säger Andersson som är bekymrad...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland