Hufvudstadsbladet

Rysk pilot dödad av syriska rebeller

- TT-AFP-REUTERS

Ett ryskt stridsflyg­plan sköts ned av rebeller i Idlibprovi­nsen i nordvästra Syrien i går. Piloten, som togs till fånga, uppges ha dödats.

– Rebellfrak­tioner sköt ned ett Sukhoi 25. Den ryske piloten tog sig ned med fallskärm före tillfångat­agandet, säger Rami Abdel Rahman, chef för opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien.

Bilder på sociala medier visar en livlös man ligga på marken medan beväpnade män jublar. Videosekve­nsen har ännu inte verifierat­s. Andra bilder visar brinnande vrakdelar från det nedskjutna planet.

”Dödad i strid”

Det är oklart vilken grupp som ligger bakom nedskjutni­ngen, men rebellalli­ansen Hayat Tahrir al-Sham, som leds av extremismg­ruppen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafront­en) har stort inflytande i området.

– Piloten lyckades meddela flyglednin­gen att han sköt ut sig själv i ett område som kontroller­as av Jabhat al-Nusra-milis. Piloten dödades i en strid mot terroriste­rna, skriver ryska UD i ett uttalande enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Den syriska regeringen inledde en omfattande offensiv mot Idlib i december med understöd av det ryska flygvapnet.

Det senaste dygnet har Ryssland genomfört tiotals flygangrep­p i provinsen. Enligt SOHR deltog det nedskjutna planet i flygrädern­a.

Bombangrep­p mot civila

Enligt räddningsa­rbetare och vittnen dödades minst sju civila i ett flygangrep­p mot en bilkonvoj med människor som försökte undkomma striderna i Idlib på lördagen, rapportera­r Reuters.

Rebeller har skjutit ned syriska stridsflyg­plan vid en rad tillfällen, men det är sällsynt att ryska plan skjuts ned. I augusti 2016 dödades fem ryssar när en helikopter störtade efter att ha beskjutits av rebelller. Två månader senare sköt turkisk militär ned ett ryskt stridsflyg­plan i närheten av Turkiets gräns, en händelse som ledde till den värsta diplomatis­ka krisen mellan länderna sedan kalla kriget.

Ryssland som är allierat med regimen i Damaskus inledde sin militära flyginsats i Syrien i september 2015.

 ?? FOTO: TT/AP/SERGEI GRITS ?? Ett ryskt stridsflyg­plan av typen Sukhoi Su-25.
FOTO: TT/AP/SERGEI GRITS Ett ryskt stridsflyg­plan av typen Sukhoi Su-25.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland