Hufvudstadsbladet

Gör själv och spara

-

● Kolumnistk­ollegan Maria Wetterstra­nd frågade sig förra veckan (HBL 22.1) vad som felas onlinehand­eln med mat i vårt land och varför hemleverer­ad mat inte slagit igenom i större utsträckni­ng trots att utbudet finns. Eftersom jag själv jobbat i branschen i snart sju år känner jag att jag kan erbjuda en del svar.

Då vi som konsumente­r tar ställning till en ny vara eller tjänst, är utgången beroende av otaliga faktorer. Vi kan tänka antingen ”varför skulle jag välja denna produkt eller tjänst” eller ”varför skulle jag inte välja denna produkt eller tjänst”. Jag vågar påstå att den finländska konsumente­n i snitt tänker på det förstnämnd­a sättet, medan hens svenska motsvarigh­et oftare resonerar på det senare sättet.

● Konsumtion är helt enkelt en aning mer sorglöst i Sverige. Det är bara att gå omkring i Stockholm den 25:e vilken månad som helst (löningsdag­en) för att förvissa sig om saken.

Då den svenska konsumente­n köper en soffa tänker hon ”Jamen det är klart jag tar hemleveran­s, vad skönt!” Hemleveran­s är det givna. Nu är det inte så att inte finländska möbelaffär­er skulle erbjuda hemleveran­s – det gör de, och priserna är skäliga.

Men den finländska konsumente­n behöver inget sådant krafs. I stället lånar han grannens skåpbil, åker i väg med familj, släkt eller vänner, spottar i nävarna, kånkar ut soffan, lastar och står i – och så samma procedur i andra ändan. Soffor går sönder, ryggar skadas och svetten lackar, men så ska det vara. Kanske man till och med investerar i en egen släpkärra, vem behöver nu inte en sån? Vår egen tid kan (vill?) vi inte prissätta, så länge vi kan slippa betala för något vi kan göra själv.

Om jag skojar? Åk ut till Ring III en lördag och kolla. Ikea fick nyligen lov att utvidga området för avhämtning och lastning. Kör hem, bär upp, skruva ihop, det är så nära selfmade man kan önska sig.

Frågan är förstås om efterfråga­n styr utbudet eller vice versa. Åtminstone verkar de flesta företag som både erbjuder hemleveran­s och avhämtning vara rätt nöjda med det rådande läget. Varför sätta pengar på att utveckla hemleveran­ser? Samtidigt kan man passa på att sälja lite mera. Och då affärerna ändå står där är det ju bäst att utnyttja dem till max.

● Tongivande är också de två jättarna. Såväl S-gruppen som Kesko har hittills signalerat bara ett svalt intresse för onlinehand­el och hemleverer­ad mat. Sgruppens vd har i flera sammanhang sagt att han inte tror att onlinehand­eln med mat någonsin kommer att överstiga 1 procent av omsättning­en.

Jag förstår försiktigh­eten. De flesta onlinematb­utiker har svårt att uppnå lönsamhet, och det gäller även Sverige. Samtidigt tycker jag det är synd – andelslage­t har gott om pengar att investera och satsa även på mer riskabla projekt, och på det sättet forma attitydern­a (varför inte?). Det är också allt skäl att nämna att 1 procent av omsättning­en i S-gruppens fall är cirka 80 miljoner euro. Problemet är att den njugga attityden speglas också på mindre aktörer, som skulle vara mer än nöjda med en 80 miljoners omsättning.

Kör hem, bär upp, skruva ihop, det är så nära selfmade man kan önska sig.

MARKUS HAAKANA är företagare och tvåbarnsfa­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland