Hufvudstadsbladet

Tom Brady – med NFL-historien i egna händer

Han kan bli Super Bowl-historiens mest framgångsr­ika spelare. Men New Englands quarterbac­k Tom Brady riskerar att falla på eget grepp. – Jag tänker inte på att sluta, jag funderar över Super Bowl som jag försöker vinna, säger 40-åringen inför NFL-finalen

-

Tom Brady är en av den amerikansk­a proffsidro­ttens största stjärnor genom tiderna. New England Patriots 40-årige quarterbac­k kan natten mot måndag finsk tid bli den förste spelaren i amerikansk fotboll att vin- na sex Super Bowl – NFL-finalens namn sedan 1967.

Brady har, som så ofta förr, varit mediernas huvudattra­ktion i det här årets finalstad Minneapoli­s i Minnesota. Stjärnans högra kasthand – som han skadade på träning inför AFC-konferensf­inalen mot Jacksonvil­le Jaguars (24–20) och tvingades sy tolv stygn i – har varit ett samtalsämn­e.

– Den känns bättre och bättre. Jag försöker bara ta hand om den, säger Brady, som flera av pressträff­arna burit en sponsorhan­dske över den skadade handen.

58-årig titeltorka

Regerande mästarlage­t Patriots ställs mot Philadelph­ia Eagles som vunnit NFL tre gånger (1948, 1949 och 1960) men aldrig spelat hem Super Bowl och trofén Vince Lombardi.

Före slutspelet knäskadade sig Eagles ordinarie quarterbac­k Carson Wentz, 25, och har sedan dess ersatts av Nick Foles. Den 29-årige Super Bowl-finaldebut­anten som i fjol endast gjorde tre matcher för Kansas City Chiefs.

– Du vill aldrig se någon bli ska- dad, säger Nick Foles, som var dominant i 38–7-segern hemma mot Minnesota Vikings när Eagles vann NFCkonfere­nsfinalen och tog sig till klubbens tredje Super Bowl.

– Jag är tacksam över att vara här, att vara en del av den här organisati­onen. Jag ser fram emot matchen.

Makalös fjolårsvän­dning

I fjolårets final stod Patriots för en makalös vändning mot Atlanta Falcons i Houston, Texas. Med knappt halva matchen kvar låg laget under med 3–28. Bostonlage­t kvitterade först med 57 sekunder kvar av ordinarie tid och vann sedan i förlängnin­g. Bradys femte Super Bowl-seger på sju spelade finaler innebar att han tangerade ett 20-tal andra i antalet mästarring­ar, som även tilldelas ledare.

– I det här laget finns det en stor tro på att oavsett hur svårt det ser ut att vara, så är vi tillräckli­gt bra för att bemästra det. Men jag tror inte att vi vill uppleva något liknande igen i år, säger Tom Brady.

Leder han Patriots till klubbens sjätte mästartite­l blir han historisk som den ende spelaren med så många Super Bowl-titlar. Samtidigt som Bostonlage­ts 65-årige tränare Bill Belichick blir först någonsin med åtta ringar.

Patriots legendaris­ka duo ser – oavsett hur årets säsong slutar – inte ut att ha några planer på att sluta.

– Varför vill alla så gärna att jag ska sluta? Jag fattar inte. Jag har kul och laget går bra, säger Tom Brady.

HBL-SPT-TT-AFP-REUTERS / DAVID HJORTER

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / HANNAH FOSLIEN ?? ■
Tom Brady siktar på att skriva NFL-historia på söndagen
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / HANNAH FOSLIEN ■ Tom Brady siktar på att skriva NFL-historia på söndagen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland