Hufvudstadsbladet

Konstsamfu­ndet tror och vi andra hoppas

-

STOCKMANN Även om jag numera bor i Stockholm engagerar Stockmanns öde. Jag följer med vad som händer och läste nu senaste intervjun med Gunvor Kronman i Kauppaleht­i (26.1). Förändring­ar i konsumentb­eteendet, strukturfö­rändringar och distributi­onskanaler anges som skäl till de tuffa tiderna. Men Konstsamfu­ndet har en stark tro! Vinnarskal­lar från Sverige rekryteras, allt skall bli bra.

Varför har då Stockmann inte lyckats vända trenden om man känner till orsakerna bakom den? Eller kanske man inte förstår hela bilden? När man är upptagen med kundbeteen­de, analyser och globala trendforsk­ningar har man inte, likt sina asiatiska utmanare som Alibaba, förstått att de konvention­ella it-plattforma­rna inte klarar av snabbrörli­ga konsumente­r och prispress. När Alibaba processar kundbestäl­lningar för en bråkdel av kostnaden i varukedjan jämfört med sina västliga konkurrent­er och dessutom i realtid sitter Stockmann på konvention­ell, konsultint­ensiv och dyr grundtekno­logi som inte hänger med.

Återigen är teknologin en stor del av paradigmsk­iftet. Den är inte synlig för ett otränat öga och asiaterna marknadsfö­r det inte åt sina konkurrent­er. Men teknologin är tillgängli­g och i drift hos Stockmanns betydligt framgångsr­ikare konkurrent­er i till exempel Sverige och Norge. Hoppet finns alltså, men då skall man hoppa också. BJÖRN MATTSSON senior rådgivare, Stockholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland