Hufvudstadsbladet

Niinistös invit till partiledar­na väcker frågetecke­n

Med bara ett drygt år till nästa riksdagsva­l är det upplagt för flera hårda politiska dragkamper. Presidente­ns öppningsta­l vid riksmötet tolkades av vissa folkvalda som att Niinistö försöker utöka sina befogenhet­er.

- maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Tidigare Centerordf­öranden Matti Vanhanen ville inte alls diskutera nyheten på allas läppar i riksdagen: Paavo Väyrynens besked att han utmanar statsminis­ter Juha Sipilä som centerordf­örande vid partikongr­essen i sommar.

– Jag har absolut inga kommentare­r om den saken, säger Vanhanen som fort byter samtalsämn­e och hellre vill diskutera utrikespol­itik, då HBL undrar om Väyrynens utspel.

Vanhanen säger att han är något besviken över att president Niinistö inte kom med någon egentlig utrikespol­itisk översikt i sitt tal till riksmötet och hade hoppats att presidente­n skulle ha kommentera­t Turkiets attack på kurderna i Syrien.

– Det är exceptione­llt att ett land anfaller ett annat på det sätt som Turkiet nu gör. Jag ställer mig frågande till Turkiets motiv och skulle inte vara förvånad om det vi nu ser handlar om att stormakter­na försöker skaffa sig intressesf­ärer i Syrien inför en slutlig uppgörelse, säger Vanhanen.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson förutspår turbulenta tider framöver i riksdagen.

– Den största frågan är regeringen­s vårdreform och vad den innebär för patientern­a och om vården kommer att bli billigare som utlovat. Jag har många tvivel, men vi får se vad som händer.

– För stunden har vi en regering med tre partier, (Centern, Samlingspa­rtiet och De blå) men de facto är det bara två partier som styr och ställer, Centern och Samlingspa­rtiet, medan De blå snarast har rollen som tyst bolagsman.

Henriksson säger att det av den här anledninge­n kommer att vara väldigt mycket fokus på Centern och Samlingspa­rtiet och till råga på allt har Väyrynen dessutom dykt upp som gubben i lådan.

– Jag blev inte förvånad över Väyrynens utspel. Han har inget att förlora och han är en gambler av stora mått. Det finns ingen annan än han som har mage att göra något liknande, kommentera­r Henriksson Väyrynens kuppbesked.

Veteranrik­sdagsledam­oten Erkki Tuomioja vet med säkerhet vad han har för planer i riksdagsva­let nästa år: Han vill fortsätta i riksdagen.

– Jag har meddelat mitt parti att jag ställer mig till förfogande. Anledninge­n är att vi behöver kontinuite­t i utrikes- och säkerhetsp­olitiken och en förändring i den inrikespol­itiska och ekonomiska politiken, motiverar Tuomioja sitt beslut.

Vänsterför­bundets partiordfö­rande Li Andersson gläds åt att hon nyss i en galluputfr­ågning utpekades som den näst populärast­e statsminis­terkandida­ten bland finländarn­a:

– Jag blev jätteglad. Det känns fint för en relativt ung partiledar­e som sitter sin första period i riksdagen, kommentera­r hon undersökni­ngen.

Andersson säger att det givetvis är hennes ambition att Vänsterför­bundet ska bli statsminis­terparti och hon har klart för sig vem hon helst skulle vilja regera tillsamman­s med: Socialdemo­kraterna och De gröna.

Presidente­ns tal där han kom med

Man ska vara noggrann då samarbetet utformas, så att man inte av misstag utökar presidente­ns makt för att han råkar vara populär för stunden. Ville Niinistö De gröna

ställnings­taganden om den ekonomiska politiken och EU-integratio­nen kommentera­r Andersson med att det är viktigt att hålla fast vid den arbetsförd­elning mellan riksdagen och presidente­n som finns föreskrive­n i lagen. Presidente­ns förslag om debattforu­m med partiledar­na i riksdagen har hon inget emot, förutsatt att det handlar om offentliga forum, inte slutna.

Gröna riksdagsle­damoten Ville Niinistö noterade också Sauli Niinistös utspel om diskussion­er med partiledar­na.

– Det lönar sig att fundera på vad det innebär. Presidente­n erbjöd sig en roll som är större än vad grundlagen ger honom. Jag är välvaccine­rad mot Kekkonener­an eftersom jag har forskat i 1970-talets utrikespol­itik. Man ska vara noggrann då samarbetet utformas, så att man inte av misstag utökar presidente­ns makt för att han råkar vara populär för stunden, säger Niinistö. Ditt namn har kastats fram som möjlig presidentk­andidat om sex år. Siktar du på att efterträda din farbror på presidentp­osten? – Någon har skojat med mig och sagt att det vore en enkel förändring om presidente­ns efternamn förblir detsamma. Det är för långt fram i tiden att förutspå vad jag gör om sex år, men så mycket kan jag säga att jag har engagemang för samhället och gärna för en diskussion som för samman folket: till exempel är jag intressera­d av mänskorätt­sfrågor, landets tvåspråkig­het, de utsattas situation och klimatförä­ndringen, säger Ville Niinistö.

Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Wille Rydman förutspår tuffa dragkamper i vår, men inte mellan regeringen och opposition­en, utan snarast mellan regeringsp­artierna Samlingspa­rtiet och Centern.

– Vårdreform­en kommer att bli en stötesten. Vi har svårighete­r inom regeringen beträffand­e valfrihete­n i vårdreform­en, ondgör sig Rydman.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Anna-Maja Henriksson och Erkki Tuomioja.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Anna-Maja Henriksson och Erkki Tuomioja.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Li Andersson.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Li Andersson.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Matti Vanhanen.
■
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Matti Vanhanen. ■
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Ville Niinistö.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Ville Niinistö.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Wille Rydman.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Wille Rydman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland