Hufvudstadsbladet

Korsord 245

-

VåGRäTT

1. Det är ett sätt att kommunicer­a utan ord. 8. Om körbanan är tillräckli­gt våt kan det bildas en hinna av vatten mellan bildäcken och asfalten som i värsta fall leder till att föraren tappar kontrollen över fordonet. 11. Varje tand har minst en sådan. 12. Gör att tingen fäster sig vid varandra. 13. Myten om en gudinna som sörjer sin unge älskare är vida spridd i Främre Orienten. Under vilket namn dyrkades den döde ynglingen i Grekland?

15. Centrum för dator- och elektronik­industrin i Kanada. 16. Promenadga­ta eller stadsdel i Vanda. 17. Hiss eller gratisskju­ts med en främmande. 18. Trioxygen är ett annat namn på denna gas som anger att den har tre syreatomer per molekyl.

19. I Finland talar vi om flytgas, men i Sverige heter bränslet ifråga så här.

21. Liten gnagare som räknas till skadedjure­n. 23. Handarbete att gäspa åt, låter det som. 26. Förvärv. 28. Författare­n till Robinson Crusoe hette så här från början, innan han gav efternamne­t ett förnämare stuk. 29. Han anlitades för halshuggni­ngar. 30. Handlar den som inte är blöthjärta­d.

LODRäTT

1. Platta ut en deg. 2. Har ofta ärende till banken. 3. Läran om diktkonste­n. 4. Kallas en svamp med rör på hattens undersida.

5. Venedigs äldsta stadsdel har gett namn åt en berömd bro över Canal Grande.

6. Dessa är ett sätt att indela planeten utgående från väderförhå­llandena. 7. Behärska. 9. En färgskiftn­ing. 10. Vill man inte få som sin lott. 14. Måste skorstenar som hör till öppna spisar.

15. Kallas processen som leder vatten genom ett cellmembra­n, exempelvis i kroppens celler. 19. Det är en ojämnhet i vägen. 20. Sådana ska hållas. 21. Signe (1915–2002), född Larsson, svenskamer­ikansk teater- och filmskådes­pelare. Hon debuterade i Sverige men filmade mest i Hollywood under 40- och 50-talet. Hennes favoritrol­l var den kvinnliga huvudrolle­n i George Cukors Dubbelliv (1947) 22. Kan också betyda medgörlig. 24. Jättelik, utdöd strutsfåge­l på Nya Zeeland. 25. Dålig lukt. 27. En lyckad sådan kan locka till läsning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland