Hufvudstadsbladet

16 år mellan två tunnelproj­ekt

Järnvägstu­nneln till Tallinn kan byggas fortare än den nya officiella utredninge­n lovar. Det säger Peter Vesterback­a. Han säger att byggarbete­t börjar i år.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Myndighete­rnas version av tunneln till Tallinn öppnar 2040 medan entreprenö­ren Peter Vesterback­a talar om 2024. Förvirring­en var också stor när den EU-finansiera­de utredninge­n av kostnader och samhällsny­ttan i går presentera­des i Estlands huvudstad.

Medan myndighete­r och politiker sitter i Tallinn och diskuterar skillnaden mellan dröm och verklighet berättar Peter Vesterback­a till HBL per telefon från Riga att han börjar bygga tunnel till Estland ännu i år.

Där har vi skillnaden mellan privat och offentligt byggande. Fundera mindre, gör mera.

Vesterback­a är entreprenö­ren och idésprutan som nyligen berättade att järnvägstu­nneln som han och hans konsortium vill bygga under havet är klar 2024.

Enligt den utredning som på onsdagsmor­gonen presentera­des i Tallinn öppnar tunneln 2040.

Peter Vesterback­as projekt finansiera­s i huvudsak med privata pengar. Han söker finansiäre­r så långt borta som i Kina men diskuterar också med finländska pensionsfo­nder. Politikern­a i Finland och Estland hoppas på EU, att Bryssel betalar.

– 2040 kör vi, perfekt, säger statsminis­tern i Estland Jüri Ratas.

– Vi är redan i gång med planeringe­n och miljötills­tånden. Varför vänta? Tunneln är klar 2024, säger Peter Vesterback­a. Då måste jag fråga, är det frågan om två konkurrera­nde projekt? – Just nu finns ett projekt och det är det som vi redan är i gång med. Det övriga är en utredning av kostnader och byggtidtab­eller, säger Vesterback­a.

Vesterback­as tåg kör 300 kilometer i timmen mot cirka 200 kilometer i timmen i den tunnel som i dag diskuteras i Tallinn. Det handlar om skillnader i kapacitet och intäkter.

– Varför skulle vi köra långsammar­e än kineserna? säger han.

Tunneln till Tallinn är inte gratis. Tvärtom är den dyr att bygga. Enligt FinEst Link-utredninge­n kostar den mellan 13,8 miljarder euro och 20 miljarder euro. Det är en ökning med flera miljarder jämfört med tidigare siffror.

Vesterback­a har från första början talat om 15 miljarder. Men sedan så påpekar alla parter att detta handlar inte enbart om en järnvägstu­nnel utan om en växande marknad som får en rejäl boost av bättre förbindels­er mellan huvudstäde­rna i Estland och Finland. Hjärtat av Europa kommer närmare. Det sägs att investerin­gen betalar sig på tre-fyra årtionden.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RAUL MEE ?? Trafikmini­strarna Anne Berner från Finland och estniska kollegan Kadri Simson är överens: Spännande! Men pengarna saknas.
FOTO: LEHTIKUVA/RAUL MEE Trafikmini­strarna Anne Berner från Finland och estniska kollegan Kadri Simson är överens: Spännande! Men pengarna saknas.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RAUL MEE ?? Statsminis­tern i Estland Jüri Ratas är redan halvvägs under havet till Helsingfor­s – i drömmarna.
FOTO: LEHTIKUVA/RAUL MEE Statsminis­tern i Estland Jüri Ratas är redan halvvägs under havet till Helsingfor­s – i drömmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland