Hufvudstadsbladet

Elon Musks jätteraket en stor framgång

Just nu svävar rymdgubben Starman på väg ut i omloppsban­a runt solen. Starman sitter i en röd sportbil, en Tesla roadster, och om man kunde höra ljud i rymden skulle bilens högtalare tuta ut David Bowie. Hur blev det så här?

- Källor: TT, SpaceX, The Verge STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Entreprenö­ren Elon Musk och hans rymdbolag SpaceX har framgångsr­ikt skjutit upp rymdrakete­n Falcon Heavy i rymden. Raketen som är tänkt att kunna lyfta tunga laster, möjliggör betydligt förmånliga­re rymdresor. Samtidigt passade man på att skicka med Musks egen Tesla-sportbil.

Trots fantasiegg­ande bilder så är det inte Starman, som är en docka, och dess Tesla som är veckans rymdhändel­se. Den stora nyheten är hur Starman över huvud taget kom upp i rymden.

På tisdagskvä­llen någon timme för midnatt finsk tid steg raketen Falcon Heavy upp från startplatt­a 39A på John F. Kennedy Space Center i Florida. Från samma platta sköts bland annat Apollo 11 upp, raketen som användes vid den första månlandnin­gen 1969. Tre stycken Falcon 9-raketer på bredd använde sina totalt 27 motorer för att kämpa mot jordens gravitatio­n och att ta sig ut i rymden på vad som skulle visa sig bli en väldigt lyckad första testfärd.

Falconrake­terna är en del entreprenö­ren Elon Musks och hans rymdbolag SpaceX stora satsning för att ta mänsklighe­ten ut i rymden och vidare till vår grannplane­t Mars. Falcon Heavy är bolagets nya raket för tunga nyttolaste­r. Det handlar om betydligt tyngre laster än den sportbil som nu sköts upp. Till så kallad låg omloppsban­a runt jorden ska raketen kunna ta med sig 63 800 kilogram last. Det betyder att Falcon Heavy är den kraftigast­e rymdraket som nu är i drift. Den är dock inte den kraftfulla­ste någonsin, den äran går till Apolloprog­rammets Saturn V som togs ur bruk redan 1973.

Vad gör då bilen, som förövrigt ska ha varit Elon Musks egen, i rymden?

– När man testar nya raketer simulerar man ofta massa med hjälp av betong- eller stålblock. Det verkade väldigt tråkigt. Allt tråkigt är förstås hemskt, speciellt bolag, så vi bestämde oss för att skicka något ovanligt, något som fick oss att känna något, skrev Musk på en Instagramd­elning i december.

Bilen är nu på väg ut i en elliptisk omloppsban­a runt solen. Tanken är att den ungefär på samma avstånd från solen som Mars, ska sväva runt i all evighet.

– Kanske upptäcks den av rymdvarels­er, som undrar vad vi höll på med. Dyrkade de den här bilen? Varför hade de en liten bil? Det kommer att förvirra dem, sade Musk på presskonfe­rensen efter uppskjutni­ngen enligt New York Times.

Också andra stora raketer

Den framgångsr­ika testflygni­ngen av Falcon Heavy innebär ett stort framsteg för SpaceX fortsatta rymdprojek­t. Men de är inte de enda som håller på och utvecklar stora raketer. För tillfället kan man nästan säga att det pågår en sorts kapplöpnin­g mellan olika aktörer för att få ut raketer som kan göra de tunga lyften.

United Launch Alliance, ULA, utvecklar en ny raket de kallar Vulcan, som ska göra sin första färd inom något år. Amazonentr­eprenören Jeff Bezos Blue Origin utvecklar raketen New Glenn som ska kunna lyfta en nyttolast på 45 000 kilogram till låg omloppsban­a. Rymdstyrel­sen NASA håller på med en egen jätteraket som de kallar för Space Launch System (SLS). SLS ska bli den kraftfulla­ste raketen någonsin och det talas om att den ska kunna lyfta 68 000 till 131 000 kilogram last till låg omloppsban­a. Det är ungefär 100 Teslor.

Men det handlar inte bara om vem som kan lyfta mest, utan också om vem som kan göra det kostnadsef­fektivt och billigt. Speciellt om man talar om långa rymdfärder som en resa till Mars. Vikterna som raketerna kan lyfta gäller låg omloppsban­a runt jorden, men om man ska längre ut blir kapacitete­n också mindre. Det här eftersom det behövs mera bränsle och bränsle väger mycket. För en Marsexpedi­tion behöver man därför skjuta upp flera raketer.

Två av tre återvände

För att öka kostnadsef­fektivitet­en försöker SpaceX därför ta tillvara sina raketer. Därför var själva uppskjutni­ngen och Teslan bara en del av veckans test. Den andra delen gick ut på att se om de tre raketerna som utgjorde raketens avfyringss­teg kunde återvända till jorden. Också här var testet till stora delar en framgång.

De två sidorakete­rna som först kopplades loss återvände som de skulle och landade på landningsp­lattor på jorden. Den tredje mittersta raketen, som skulle landa på en plattform ute till havs, fick dock problem och störtade i Atlanten med en hastighet på närmare 500 kilometer i timmen. Det här ska dock inte ha stört Musk som sade att de två övriga raketernas lyckade landning var det häftigaste han någonsin sett.

SpaceX lyckade test öppnar upp

för betydligt billigare rymdfärder. Enligt bolaget kostar en uppskjutni­ng drygt 70 miljoner euro. Det här kan jämföras med NASA:s SLS som beräknas kosta över 800 miljoner euro att skjuta upp.

Starman kommer nu att sväva runt i rymden och beräknas närma sig Mars omloppsban­a om ungefär sex månader. Om rymdvarels­er hittar bilen, finns det bland annat en liten hälsning ingraverad på ett av kretskorte­n: ”Made on earth by humans”.

 ?? FOTO: EPA/ CRISTOBAL HERRERA ??
FOTO: EPA/ CRISTOBAL HERRERA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SPACEX / HO ?? Starman i sin Tesla svävar runt i rymden. Om sex månader närmar bilen sig Mars omloppsban­a.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SPACEX / HO Starman i sin Tesla svävar runt i rymden. Om sex månader närmar bilen sig Mars omloppsban­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland