Hufvudstadsbladet

Tänk om verksamhet­en från grunden.

Handeln genomgår ett paradigmsk­ifte. Ett bevis på kraften i digitalise­ring ligger i hur trendiga och lekfulla Happy Socks har ruskat om värdekedja­n för en så enkel produkt som strumpor.

- TORSTEN FAGERHOLM Affärsmaga­sinet Forum www.forummag.fi

Då etablerade företag gör en digital omställnin­g räcker det inte med små steg, man måste vara radikal, säger Fredrik Oweson, partner på den svenska riskkapita­lfonden Scope som byggt ut e-handeln för strumporna från Happy Socks. Han framhåller att varumärken handlar om kundrelati­oner och kulturell estetik.

Svenskar är inte exceptione­llt kreativa, de bara förstår att utnyttja digitala verktyg för att marknadsfö­ra och skala upp handel inom konsumentp­rodukter, menar Fredrik Oweson, partner på den svenska riskkapita­lfonden Scope.

Unders sitt besök vid Helsinki Brand Summit beklagade han att många finländska bolag ännu ser marknadsfö­ring och satsningar på varumärken i termer av kostnadspo­ster och stödfunkti­oner.

– Det är ett kortsiktig­t gammalt industriel­lt tänk, med produktion­sfokus. Mervärdet i Västerland­et har gått från att vara produktion till att utgöra relation. Men vi har ännu inte hittat rätt mått för investerin­gar i varumärken.

Västvärlde­ns konkurrens­fördel jämfört med Asien är kreativite­t, inte optimerad produktion.

– Det är svårt att lära gamla hundar sitta. Men det kommer en ny generation som är mer relationsf­okuserad.

Utan mellanhänd­er

Varumärken handlar uttrycklig­en om kundrelati­oner och kulturell estetik.

– Sverige har starka internatio­nella influenser och en närhet till den amerikansk­a marknaden. Samtidigt är den nordiska marknaden så liten att företag måste ta sig ut med en gång.

Oweson har jobbat med varumärken som investerar­e sedan tidigt 1990-tal.

– Förr handlade det om att ha rätt distributö­r och komma ut i rätt butik och efter ett tag blev man fastighets­bolag. Nu kan man nå målgruppen kirurgiskt via digitala medier och det går att bygga ett företag utan mellanhänd­er. Stora traditione­lla företag sitter fast i sina strukturer och tappar därför mark, de vet inte hur de ska förhålla sig till det digitala.

Det öppnar för hungriga, kaxiga aktörer som Happy Socks, som grundades av svenska hipsterkil­lar 2008.

Scope köpte sig in i bolaget 2015 då man redan hade etablerat sig på 70 marknader med 10 000 outlets via vanliga distributö­rer. Tillsamman­s byggde man ut e-handeln kraftigt.

– Nästan alla strumpor tillverkas i Turkiet och Kina, ofta för kring 75 cent styck. Säljer man till en distributö­r kan man drygt dubbla priset, sen tar distributö­ren och handlaren sin andel. Men säljer man direkt till konsumente­n för 9 euro paret så behåller man en enorm marginal, mer än vid lyxprodukt­er! avslöjar Oweson.

Efter drygt två år, tidigare än tänkt, lämnade Scope över stafettpin­nen till riskkapita­lbolaget Palamon Capital Partners.

– För att erövra USA måste man bygga fysisk handel, konceptbut­iker, vilket krävde en internatio­nell finansiär.

Ego är en barnlek

Scope placerar i svenska, norska och finländska bolag.

– Vi brukar säga att vi är föräldrar till bolag i tonåren, de har genomgått en entreprenö­riell fas och ska nu växa upp och stå på egna ben.

Det lyckliga med tanke på omställnin­gen var att entreprenö­rerna på Happy Socks snabbt förstod att de skulle bygga ett företag, inte sitt eget ego.

– Det är nyckeln. Vi gör en resa ihop med våra portföljbo­lag, det handlar mycket om organisati­onspsykolo­gi.

Då etablerade företag gör en digital omställnin­g räcker det inte med små steg, man måste vara radikal, menar Oweson.

– Man måste tänka om hela verksamhet­en från grunden. Inom digitalise­ringen av handeln inom konsumentp­rodukter är vinnarna kunderna och varumärkes­ägarna. Marginaler­na går ner inom resten av värdekedja­n.

Stick ut hakan

Just kaxigheten är viktig då man kommunicer­ar med sin målpublik och bygger varumärke.

– Tänk dig när du var ung och jagade tjejer: inget är mer attraktivt än självförtr­oende. Det viktiga är att det är konsekvent och tydligt. Om det är ängsligt, något man inte fullt står för eller vågar, då blir det inte starkt. Detsamma gäller för företag. – Värderinga­r och företagsku­ltur spelar en central roll, dem ska man rida på långt in i framtiden. Happy socks koncept är inte svårt att kopiera. Digitalise­ringsvinst­erna gör man nu, då man konkurrera­r med den gamla analoga världen. Om tio år är det ett helt annat spel.

Ett annat av bolagen i Scopes regi heter av en slump Happy Plugs. De tillverkar hörlurar och telefonska­l med färggrann design, riktade till kvinnor.

– Det är också en modeaccess­oar, ungefär samma koncept som Happy Socks. Det är inte tekniken eller produktion­en som är unik, utan konceptet och marknadsfö­ringen.

Scope jobbar också med att konsolider­a tandläkark­edjor samt trafikskol­or via digitala plattforma­r. En viktig inspiratio­nskälla är ett tidigare portföljbo­lag, det finlandssv­enska mjukvarubo­laget MySQL som jobbade med virtuell organisati­on (vilket även efterfölja­ren MariaDB gör).

– Tack vare den erfarenhet­en vågar vi bygga organisati­oner på ett annat sätt. Det finns alltid något man inte riktigt kan digitalise­ra, men det går att automatise­ra allt det administra­tiva samt logistiken.

Owesons egna barn som står inför sina karriärval attraheras av kreativa yrken.

– Det behövs kompetens som går på tvärs i framtidens yrkesliv. Jag tror allt fler med estetisk-humanistis­k bildning kommer att jobba inom affärsverk­samhet. Det går inte att automatise­ra kreativite­t och relationer. Man har en enorm fördel om man konkurrera­r med den gamla världen med digitala redskap, säger Oweson.

Jag tror allt fler med estetiskhu­manistisk bildning kommer att jobba inom affärsverk­samhet. Det går inte att automatise­ra kreativite­t och relationer. Fredrik Oweson partner på den svenska riskkapita­lfonden Scope

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Det finns en generation som inte vill bära slips, för dem är färggranna strumpor ett alternativ, skrattar Fredrik Oweson som är partner på den svenska riskkapita­lfonden Scope. En av bolagets succéer är Happy Socks, som bygger på grafisk design och marknadsfö­ring.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Det finns en generation som inte vill bära slips, för dem är färggranna strumpor ett alternativ, skrattar Fredrik Oweson som är partner på den svenska riskkapita­lfonden Scope. En av bolagets succéer är Happy Socks, som bygger på grafisk design och marknadsfö­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland