Hufvudstadsbladet

SFP tar ny sats inför valet

Nya SFP-konstellat­ioner inför riksdagsva­let innebär personbyte­n redan nu. I dag byter svenska riksdagsgr­uppen ordförande.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Stefan Wallin kandiderar inte i riksdagsva­let – åtminstone inte i Egentliga Finland. Det beskedet kom på onsdagsmor­gonen. Wallins beslut är inte så överraskan­de. I och med att han inte ställde upp i kommunalva­let kunde det tolkas som en fingervisn­ing om att också det här beslutet var på väg.

För SFP i Egentliga Finland är det utmärkt att beskedet kommer i så god tid. Sandra Bergqvist, tidigare Nagupoliti­ker, nu vice ordförande för SFP och anställd på Kommunförb­undet, meddelade genast att hon vill kandidera. Ida Schauman, tidigare ordförande för SU, överväger ännu. Hon fick mycket röster i både riksdags- och kommunalva­let. Också andra tänkbara namn nämns.

Stefan Wallins besked får följdverkn­ingar redan i dag då svenska riksdagsgr­uppen – SFP:s ledamöter förstärkta med Ålands Mats Löfström – konstituer­ar sig. Wallin har lett riksdagsgr­uppen sedan det förra valet men blir nu ersatt av en ledamot som ställer upp i valet 2019. Mycket tyder på att Anders Adlercreut­z från Kyrkslätt får förtroende­t.

Eftersom partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson kommer från Österbotte­n kräver den regionala balansen att gruppordfö­randen kommer från södra Finland – i praktiken alltså Nyland eller Helsingfor­s. Borgåbon Mikaela Nylander ledde gruppen under den förra perioden, Thomas Blomqvist från Raseborg är ordförande för Folktinget och Veronica Rehn-Kivi är färsk i riksdagen. Eva Biaudet från Helsingfor­s vore en möjlighet, men avvisar tanken.

Historiskt sett är könsbalans­en så snedvriden att två kvinnor i ledningen inte borde höja några ögonbryn. Ändå kan också det vara ett argument som talar för Anders Adlercreut­z. Han har visat sig ha rätt temperamen­t för de snabba debatterna i plenum, vilket är en fördel.

Stefan Wallin utesluter ändå inte helt politiken i framtiden. Han uppger att han har lärt sig att man ska lämna dörrar på glänt. I det här skedet vill eller kan Wallin inte ta ställning till om han vill ställa upp i EU-valet 2019, eller rentav byta valkrets i riksdagsva­let.

I vilket fall som helst ska SFP i Åboland se sig om efter nya namn. I april fattar SFP-kretsen beslut om man går in för ett valförbund, vilket man gjort i många val, och som verkar troligt också nu.

Mats Nylund från norra Österbotte­n meddelade redan för ett knappt år sedan att han inte längre ställer upp i riksdagsva­let 2019. I det förra valet tappade SFP ett mandat i Österbotte­n som partiet nu givetvis siktar på att återta. Också i Österbotte­n finns det alltså plats för nya rikspoliti­ker.

I Nyland innebar Carl Haglunds höga röstetal 2015 att SFP lade beslag på fyra mandat. Det kräver en hel del att uppbåda ett sådant röstetal att de fyra mandaten kan bli verklighet också 2019. Det innebär en stark konkurrens­situation för SFP:s nyländska riksdagsle­damöter och andra kandidater.

I Helsingfor­s har SFP ett enda mandat och det har hittills visat sig vara omöjligt att återta det andra Helsingfor­smandatet. Om Eva Biaudet ställer upp borde hon kunna förnya mandatet.

Det är över ett år till riksdagsva­let – men om allt går regeringen­s väg infaller det första landskapsv­alet redan i oktober. Lagarna om landskapen är ännu inte godkända och det blir knappt om tid att få valet till stånd.

Innan det kommer riksdagen att ha en arbetsfyll­d vår. Det är mycket möjligt att vi får beskåda en hel del politisk dramatik.

Tiden i opposition har gjort SFP gott. Partiet siktar på nya politiska initiativ under våren och satsar också på att synas i nya valkretsar inför riksdagsva­let. Siktet är inställt på att SFP sitter med i nästa regering. Allt annat vore ett nederlag och en katastrof.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland