Hufvudstadsbladet

Kommunerna på plus i fjol

Efter sex långa år på minus har kommunerna lyckats vända på kassaflöde­t. Totalt sett gick kommunerna på plus i fjol. Den stora frågan är om den positiva utveckling­en kommer att fortsätta.

- SPT/HENRI FORSS

Kommunerna­s preliminär­a bokslut för 2017 är riktigt trevlig läsning. Enligt Kommunförb­undets uppgifter, som publicerad­es på onsdagen, lyckades kommunerna totalt sett vända sitt kassaflöde på plus efter sex långa år på minus. Kassaflöde­t beskriver kommunerna­s finansiell­a balans, det vill säga om deras pengar räcker till.

I fjol steg kommunerna­s och samkommune­rnas kassaflöde 250 miljoner euro på plus. För att beräkna kassaflöde­t subtrahera­s kommunerna­s utgifter från intäkterna. Under de senaste sex åren har kassaflöde­t varit på minus.

Resultatet är ändå inte riktigt så bra som Finansmini­steriet hade uppskattat i sina kalkyler. En del av besparinga­rna som där beaktades realiserad­es aldrig.

– Kommunerna­s ekonomi blev starkare men inte riktigt så mycket som vi trodde i höstas. Förbättrin­gen beror på att ekonomin överlag har gått bra, att skatteintä­kterna har ökat och att kommunerna har varit sparsamma, säger Henrik Rainio, direktör för kommunalte­kniska enheten vid Kommunförb­undet.

Trots förbättrin­gen lyckades kommunerna och samkommune­rna inte minska på sin lånestock. I stället ökade den med 0,9 procent till 18,25 miljarder euro.

Det som däremot minskade var kommunerna­s och samkommune­rnas verksamhet­skostnader. Under de senaste åren har kommunerna jobbat stenhårt för att skära ner sina kostnader och det arbetet har burit frukt.

Enligt Rainio har kommunerna­s utgifter stigit knappt alls under de senaste åren.

– Men frågan är om kommunerna håller på att spara ihjäl sig.

En annan positiv utveckling var att skatteintä­kterna ökade med 2 procent. En stor del av ökningen på 450 miljoner euro berodde ändå på enstaka stora företagskö­p. Kommunalsk­atteinkoms­ten ökade endast 0,1 procent. På Kommunförb­undet är man glada över det goda resultatet, men vågar inte lova att trenden fortsätter. Den generella uppfattnin­gen för tillfället är att 2018 inte blir riktigt lika bra som 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland