Hufvudstadsbladet

Bergqvist redo ställa upp i Åbo efter Wallin

Stefan Wallin ställer inte upp i nästa riksdagsva­l. Vem som ska strida om SFP:s Åbomandat är öppet. Sandra Bergqvist, partiets vice ordförande, ställer upp. Ida Schauman som kandiderad­e i förra valet funderar ännu.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Stefan Wallin meddelade i en kolumn i Åbo Underrätte­lser att han inte ställer upp för omval 2019.

− Dels känner jag att det är klokt att sluta då det känns som bäst, dels vill jag inte bli en propp som hindrar SFP-återväxten i Egentliga Finland från att avancera i politiken. Två bevingade ord jag gillar passar in i detta sammanhang: man skall sluta så länge någon ännu frågar varför. Och att allting har sin tid, skriver Wallin.

Det innebär att en chans till ett mandat som sällan är öppet för nya namn nu är det.

Stefan Wallin, Jan-Erik Enestam och Christoffe­r Taxell har alla suttit länge i riksdagen. De senaste gångerna namnet bytts ut har varit 2007, 1991 och 1975.

Den sällsynta möjlighete­n gör att åtminstone vice ordförande Sandra Bergqvist är intressera­d.

– Det finns få förtroende­uppdrag som skulle slå högre än att represente­ra sin hemregion i riksdagen, säger Bergqvist till HBL.

Hon har tidigare varit kretsordfö­rande och stadsstyre­lseordföra­nde i Pargas. Sandra Bergqvist jobbar på Kommunförb­undet.

I senaste riksdagsva­l ställde också SU:s tidigare ordförande Ida Schauman upp. Då fick hon över 3 300 personliga röster, vilket var ett bra resultat. Stefan Wallin hade närmare tiotusen röster – det finns alltså mycket röster att hämta.

Schauman funderar

Ida Schauman funderar ännu över sitt beslut. I SFP:s vice ordförande­val vann Sandra Bergqvist över Ida Schauman, i ett rätt jämnt val.

Andra namn förekommer också i spekulatio­nerna. Till dem hör Åborektorn Nicke Wulff, som tidigare varit partiets vice ordförande, samt Niklas Guseff från Kimitoön.

Valförbund innebär kandidatva­l

Läget är nytt, eftersom Åbomandate­t länge säkrats av partiordfö­randen, eller tidigare partiordfö­randen. Nu blir det en ny kandidat – en som inte är partiledar­e eller tidigare riksdagsle­damot – som ska dra hem rösterna.

SFP har tidigare ingått valförbund i Egentliga Finland, i senaste val med Samlingspa­rtiet och tidigare även med Centern.

Diskussion­erna om ett eventuellt valförbund är redan i gång inför nästa val, och hur det blir 2019 ska klarna under tidig vår, eftersom kretsmötet ordnas i mitten av april.

Om SFP-kretsen beslutar att ingå valförbund blir det avgörande att utse en huvudkandi­dat, som samlar tillräckli­gt många röster för att jämförelse­talet ska bära in i riksdagen. Huvudkandi­daten utses i så fall med ett primärval.

Wallin säger att han inte har för vana att helt stänga några dörrar bakom sig, och därför utesluter han inte heller att den politiska karriären skulle fortsätta i andra sammanhang. Också helt andra karriärer är möjliga. Mer än så öppnar han inte upp.

Wallin har varit försvarsmi­nister, kultur- och idrottsmin­ister samt miljöminis­ter och nordisk samarbetsm­inister. Innan han blev invald i riksdagen arbetet som ministerme­darbetare för Ole Norrback och JanErik Enestam på fyra olika ministerie­r och varit andre redaktör på Åbo Underrätte­lser. Han har också varit statsekret­erare på Miljöminis­teriet.

Wallin har sedan 2016 varit gruppordfö­rande i den svenska riksdagsgr­uppen, men efter beskedet kommer gruppen att välja en ny ordförande i dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Stefan Wallin.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Stefan Wallin.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sandra Bergqvist.
FOTO: PRIVAT Sandra Bergqvist.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Ida Schauman.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Ida Schauman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland