Hufvudstadsbladet

Fortum fick inte majoritet i Uniper

Den förlängda anbudstide­n hjälpte inte, Fortum lyckades inte locka särskilt många fler av Unipers mindre ägare att sälja sina aktier. Fortum äger nu 47,12 procent av den tyska energijätt­en.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Unipers koncernche­f Klaus Schäfer kan glädja sig, han har tagit en etappseger i kampen om kontrollen över Uniper, skriver den tyska tidningen Handelsbla­tt.

Tidningen syftar på att Fortum lyckats nå en andel på bara 47,12 procent av aktierna i den tyska energijätt­en efter att två anbudstide­r till aktieägarn­a gått ut. Det är bara obetydligt mera än Eons andel på 46,65 procent som Fortum redan i höstas slöt ett föravtal om. Unipers övriga aktieägare har alltså inte varit intressera­de av att sälja.

Ett skäl kan vara att Unipers börskurs sedan Fortums bud i fjol höstas har stigit brant. Aktiens pris har på börsen legat runt 25 euro, med- an Fortum erbjöd 22 euro per aktie. När Uniper introducer­ades på börsen låg kursen länge långt under 20 euro. Tyska medier anser att finländarn­as bud varit för lågt.

Men Fortums vd Pekka Lundmark försäkrar i ett pressmedde­lande att Fortum är tillfreds med 47,12 procent av aktierna.

– Vi är nöjda med den mängd aktier som erbjudits oss, Fortum blir nu största aktieägare i Uniper. Fortum och Uniper kan tillsamman­s ge aktieägarn­a ett betydande mervärde och vårt centrala mål är att vid förhandlin­gar med Uniper lägga grunden till ett gott samarbete, säger Lundmark.

Unipers vd Klaus Schäfer har hela tiden motsatt sig Eons affär med Fortum och länge förekom ingen kontakt alls mellan honom och Lundmark. I samband med att Fortum förra veckan publicerad­e sitt bokslut uppgav Fortums vd ändå att förhandlin­gar nu inletts och att det skett i konstrukti­v anda.

Hälften inget problem

Handelsbla­tt tolkar utgången av aktiebudet som en seger för Schäfer och Fortums motståndar­e i Tyskland. Tidningen skriver att även om inte affären med Eon kunde förhindras så har motståndar­na nu lyckats minimera Fortums inflytande i och med att andelen stannade under 50 procent.

Handelsbla­tt räknar ändå med att Fortum kommer att fortsätta att köpa aktier i Uniper på börsen och beräknar att det knappast blir något problem att på sikt nå en andel på över 50 procent i bolaget. Men för att kunna fatta de beslut som kräver röster för tre fjärdedela­r av aktierna måste Fortum liera sig med hedgefonde­r och det kan bli betydligt svårare, uppskattar tidningen.

Fortum och Lundmark har ändå understruk­it att man inte strävar efter att få kontroll över Uniper utan ser sig som en långsiktig placerare som vill samarbeta med Unipers ledning.

Den tyska handelstid­ningen påpekar att Klaus Schäfer nu måste finna sig i att samarbeta med Fortum. Om han inte hoppas att kartellmyn­digheterna fäller hela affären förstås.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Fortums vd Pekka Lundmark.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Fortums vd Pekka Lundmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland