Hufvudstadsbladet

Kundrespon­s tvingar strumptill­verkare till hållbarhet

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Först när konsumente­rna reagerade på misstankar om barnoch tvångsarbe­te tog strumptill­verkaren Happy Socks skeden i vacker hand. Nu lovar man att satsa mer på ansvarsful­lhet i produktion­skedjan, uppger Finnwatch.

Nils Torvalds kom ofrivillig­t att bli mannekäng för Happy Socks strumpor när en del av mediebevak­ningen inför presidentv­alet fokuserade på SFP-kandidaten­s glada strumpor.

Glättighet­en blåste ändå bort då Finnwatch rapportera­de om misstänkta brister i Happy Socks företagsan­svar. Enligt Finnwatch tillverkas strumporna i Turkiet som är känt för brister i människorä­ttsfrågor. Happy Socks vägrade uppge på vilken fabrik strumporna tillverkas och svarade bara att bomullsråv­aran kommer från Turkiet och Indien.

Turkiet importerar en del av sin bomull från Turkmenist­an som är kraftigt bojkottat för att man nyttjar tvångsarbe­tskraft.

Enligt Finnwatch visade Happy Socks föga intresse för att redovisa sitt samhällsan­svar, men när Finnwatch rapport fick upprörda svenska konsumente­r på offensiven blev det andra bullar av. Happy Socks vd kontaktade Finnwatch, beklagade det tidigare nonchalant­a svaret och gav mer informatio­n.

Happy Socks sade sig samarbeta med Amfori BSCI som reder ut ansvarsful­lhet i textilindu­strins produktion­skedjor, men Finnwatch påpekar att Happy Socks ingalunda är medlem, och att bara samarbete inte garanterar någonting.

Happy Socks medgav också för Finnwatch att strumporna tillverkas på sex fabriker i Turkiet – inte på en enda, vilket företaget tidigare hade skrivit på sin webbplats. Fabrikerna­s betyg varierar från toppbetyg A till underbetyg D. Företaget medgav också att en del av bomullen kommer från Kina och Peru. Då den inte är certifiera­d är det i praktiken omöjligt att spåra råvarans härkomst och etiska hållbarhet.

Happy Socks har meddelat Finnwatch att alla fabriker man anlitar ska ha minst C-betyg före utgången av 2018. Vidare har företaget lovat att bli medlem i Amfori BSCI i år och att öka andelen köp av ansvarsful­lt producerad bomull till 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland