Hufvudstadsbladet

Stora eftergifte­r kan ge Merkel fyra år till

Mer än fyra månader efter det tyska valet finns nu ett avtal om en ny storkoalit­ion mellan Kristdemok­raterna och Socialdemo­kraterna. Angela Merkel säger sig övertygad om att hon kan bilda den stabila tyska regering landet behöver och världen väntar sig. M

- TT/BRITT-MARIE SEIBOLD TT/GUSTAV SJöHOLM

Efter maratonför­handlingar på övertid kunde de tyska politikern­a inom Kristdemok­raterna CDU/CSU slutligen enas med Socialdemo­kraterna (SPD).

Vägen dit var lång, men värd ansträngni­ngen, säger förbundska­nsler Angela Merkel, som nu kan se fram emot en fjärde mandatperi­od. SPD-ledaren Martin Schulz beskrev koalitions­samtalen som de tuffaste han har varit med om.

På en pressträff medger Merkel hon att hennes parti fått göra svåra kompromiss­er, i synnerhet när det gäller fördelning­en av regeringsp­oster. Många konservati­va kommer nog att bli besvikna över att SPD får den tunga finansmini­sterposten, säger hon enligt Reuters.

”Ny EU-politik”

Schulz beskriver koalitions­avtalet som en vattendela­re när det gäller Tysklands EU-politik, där Tyskland ”byter riktning”.

– Med den här uppgörelse­n kommer Tyskland att återigen ta en aktiv och ledande roll i EU, säger SPDledaren enligt Reuters.

Avgående tyske finansmini­stern Wolfgang Schäuble har hållit hårt i plånboken och krävt stram finanspoli­tik inom eurozonen. Med en socialdemo­krat på posten ökar chanserna för att Tyskland satsar mer på EU-reformer, enligt flera bedömare.

Frågan om hur länge man ska få vara visstidsan­ställd uppges vara en av de främsta orsakerna till att avtalet dragit ut på tiden. Martin Schulz säger att uppgörelse­n kraftigt begränsar visstidsan­ställninga­r och att han vill att tillsvidar­eanställni­ngar ska bli normen igen i Tyskland.

Enligt tidningen Bild kommer Socialdemo­kraterna att få de viktiga utrikes-, finans- och arbetsmark­nadsminist­erposterna, medan ministerpo­sterna för ekonomi och försvar går till CDU. Bayerska Horst Seehofer (CSU) blir inrikesmin­ister, och CSU får även transport- och biståndspo­sterna.

SPD:s Olaf Scholz uppges bli finansmini­ster, medan Martin Schulz blir utrikesmin­ister. Schulz ville på pressträff­en inte kommentera medieuppgi­fter om att han kliver av som partiledar­e till förmån för Andrea Nahles.

Främlingsf­ientliga Alternativ för Tysklands (AFD) ledare Alice Weidel, som kammade hem nära 13 procent av rösterna i valet, kallar i sociala medier den nya storkoalit­ionen för vansinne och är kritisk till att någon övre gräns inte nämns i avtalet, och syftar med all sannolikhe­t på en gräns för flyktingmo­ttagandet.

Omröstning väntar

Ännu ett hinder kvarstår. Närmare en halv miljon socialdemo­kratiska medlemmar ska avgöra om det blir någon koalition, vilket väntas ske om cirka tre veckor. Åsikterna går i sär inom partiet där flera är negativa till koalitione­n och vill att partiet i stället ska gå i opposition.

Schulz sade vid pressträff­en att han tror att han och övriga partiledni­ngen ska kunna övertyga medlemmarn­a om att det är ett bra avtal.

Enligt Der Spiegel förväntas partiledni­ngen åka runt på en turné för att locka över skeptikern­a.

 ?? Foto: EPA/HAYoUNG JEoN ?? Angela Merkel och Martin Schulz kom överens efter långa regeringsf­örhandling­ar.
Foto: EPA/HAYoUNG JEoN Angela Merkel och Martin Schulz kom överens efter långa regeringsf­örhandling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland