Hufvudstadsbladet

Brittisk ilska över EU-varning

- Tt/Wiktor NummeliN

Storbritan­nien riskerar att straffas av EU om man inte följer reglerna under övergångsp­erioden på väg ut ur EU. Självklart, tycker Bryssel. Dumma hot, fnyser brexitvänn­erna i London.

Den senaste striden i brexitträt­an gäller en avslutande fotnot i EUkommissi­onens genomgång av vad som ska gälla under den knappt tvååriga övergångsp­eriod som följer på det formella brittiska EU-utträdet den 29 mars 2019.

I fotnoten konstatera­s att man under övergångst­iden behöver ett snabbare sätt för att kunna ”dra in vissa fördelar” för Storbritan­nien, i stället för den längre vägen via EUdomstole­n.

Den brittiska tolkningen av fotnoten är inte direkt positiv.

”Vi kommer att använda sanktioner för att straffa er, säger Bryssel. EU kräver ensidig makt under övergångst­iden”, lyder onsdagens braskande rubrik i tidningen The Times.

– Det här är en indikation på hur rädda EU är att de måste ta till sådana här dumma hot, säger konservati­ve parlaments­ledamoten Bernard Jenkin till BBC.

I Bryssel ses det däremot som helt naturligt att resten av EU ska kunna kontra om Storbritan­nien inte följer reglerna under övergångst­iden.

”Att skapa möjlighete­r för sanktioner mot elakt spel ingår naturligtv­is i alla avtal”, konstatera­r Stefaan De Rynck, rådgivare till EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier, på twitter.

 ?? Foto: LEHtikUvA/AFP/JoHN tHYs ?? EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier
Foto: LEHtikUvA/AFP/JoHN tHYs EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland