Hufvudstadsbladet

Ensam ansvarig för 130 barn

-

● För tre år sedan skrev jag en kolumn om barnskydde­ts situation i landet. Då var jag med i en arbetsgrup­p vars uppgift var att göra en utredning efter ett antal tragiska händelser som väckt både bestörtnin­g och kritik. I kolumnen konstatera­de jag att man kände empati för alla berörda. För socialarbe­tarna som ofta arbetar under hårt tryck med orimligt många klienter i komplicera­de situatione­r. För föräldrarn­a, som ofta har bett om hjälp under en längre tid innan situatione­n urartat. Och allra mest för barnen, de små och utsatta eller desillusio­nerade och arga unga, som inte fått hjälp i tid. Rapporten utmynnade i en rad rekommenda­tioner.

● Förra torsdagen publicerad­es en rapport av Finlands kommunförb­und. Enkäten om barnskydde­t, som genomförde­s i slutet av 2017, besvarades av 92 procent av alla aktörer som tillhandah­åller barnskydd, och den täckte 96 procent av befolkning­en. Först det som blivit bättre: möjlighete­rna för barnfamilj­er att få hemtjänste­r har ökat, och möjlighete­n att få intensivt familjearb­ete har förbättrat­s i många kommuner.

Men på många andra punkter har situatione­n försämrats i jämförelse med tidigare undersökni­ngar. Det har blivit svårare att få familjeråd­givning och hjälp från psykvården. Också föräldrarn­as möjlighete­r att få vård för missbruk har minskat. Och socialarbe­tarnas arbetssitu­ation är ännu mera orimlig än tidigare. Så här skriver en socialarbe­tare (min översättni­ng): ”För närvarande är jag den enda socialarbe­taren i min kommun … så jag har 130 barn på mitt ansvar. Nästa år går jag i pension, om jag orkar så länge. Hur man ämnar göra sedan vet jag inte.”

I många kommuner är tjänster obesatta med inga behöriga sökande. Problemet är inte lätt att lösa. Socialarbe­tarna är högutbilda­de och motiverade. Men många byter till andra jobb då verklighet­en realiseras – forskning har visat att socialarbe­tare i Finland är mera tyngda av sitt jobb än sina nordiska kolleger, och att situatione­n är värst inom barnskydde­t. Problemet kan därför inte lösas enbart genom att utbilda fler socialarbe­tare, även om knappast något universite­t skulle tacka nej till mera resurser. Det behövs en grundlägga­nde förändring.

● För närvarande pågår utveckling­sprojekt i många kommuner, och erfarenhet­er visar att i kommuner där man satsat på att utveckla barnskydde­t och erbjudit familjer hjälp i ett tidigt skede minskar antalet barn som behöver omhänderta­s, och därmed kostnadern­a för barnskydde­t. Situatione­n är inte dålig överallt, men det är helt oacceptabe­lt att ungefär 40 procent av kommunerna inte kan erbjuda tillräckli­gt stöd åt ett barn som far illa. Inför social- och hälsovårds­reformen bör barnskydde­t högpriorit­eras – lågpriorit­eringen har pågått ända sedan mitten av 1990-talet. Effekterna går att utläsa ur all tillgängli­g statistik. Då barn inte får den omsorg de behöver påverkar det hela deras framtid, med sämre inlärnings­resultat, risk för mentala problem och utslagning från arbetsmark­naden som följd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland