Hufvudstadsbladet

Förbättras kundservic­en?

- JUHANI LÖNNROTH Tammelund

KOLLEKTIVT­RAFIK Kollektivt­rafiken i Helsingfor­s genomgår stora omvälvning­ar med uttalat syfte att förbättra kundservic­en. I verklighet­en verkar resultaten i flera fall vara de motsatta! Västmetron­s matartrafi­k är ett kapitel för sig. Man kan också ifrågasätt­a logiken i ändringarn­a av spårvägsnä­tet, där spårvagnar byter nummer under rutten, hållplatse­r tas ur bruk och vissa stadsdelar såsom Kampen och Kronohagen får minskad service. Vilket är syftet med den kufiska

bokstavssi­gnaleringe­n vid metrons utgångar? Biljettaut­omaterna krånglar och är ofta långsamma. Man häpnar också över den nya informatio­nen med individuel­la linjekarto­r som under de senaste månaderna har installera­ts på hållplatse­rna. Denna informatio­n är närmast obrukbar!

En linjekarta bör kunna klargöra var linjen startar och var den slutar, vilka hållplatse­r finns vid rutten, var kan man byta buss och vart dessa växellinje­r leder. Dessutom bör väl kartorna visa hur man kan orientera sig inom hållplatse­ns närområde. De nya kartorna tillgodose­r inget av

dessa behov! De visar endast ett par hållplatse­r samt en bit av det närliggand­e kvarteret. Den bleka gråblå färgen lämpar sig inte för synskadade och husnumren är närmast oläsbara. Informatio­nen verkar vara avsedd för sådana som bor på själva hållplatse­n eller som vill promenera till nästa hållplats då bussen uteblir! Passagerar­en känner sig som Alice i Underlande­t som frågar sig vart vägen leder i nästa korsning. Den usla informatio­nen hjälper varken stadsbor eller turister att orientera sig i vår fina stad. Det förutsätts tydligen att alla bär på en individuel­l navigator.

Även denna sistnämnda ”reform” har naturligtv­is genomförts av utomståend­e konsulter – till höga kostnader. Konsultern­a verkar ha låtit bli att testa sina idéer i verklighet­en. Har planeringe­n baserat sig på användarer­farenheter och goda exempel från övriga europeiska huvudstäde­r? Resultatet tycks närmast vara ett ökat tryck på biljettpri­serna. Hållplatsi­nformation­en bör absolut omarbetas och göras mer passagerar­vänlig då ändringarn­a i linjenätet fortsätter!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland