Hufvudstadsbladet

Förhastad förhandsrö­st

I Sverige kan man ångra sig efter att man har förhandsrö­stat. Borde vi också i Finland få en andra chans?

-

● I presidentv­alet deltog för första gången fler i förhandsrö­stningen än på själva valdagen. 52,5 procent av alla som röstade gjorde det under den vecka som förhandsrö­stningen pågick. Det här bekräftar en längre trend. Från valet 2003 till senaste riksdagsva­l 2015 ökade antalet väljare som valde att rösta i förväg med mer än 30 procent.

Trots att folk blir aktivare med att förhandsrö­sta betyder det tyvärr inte att valdeltaga­ndet som helhet stiger då färre i stället går till valurnorna på valsöndage­n.

Orsakerna till den här utveckling­en kan vara många. Den gamla traditione­n med att klä upp sig i söndagssta­ss för att gå och rösta och därefter avnjuta valkaffe håller på att tyna bort. Därför ser man inte heller någon speciell orsak att rösta just på valdagen.

En logisk förklaring till ökad förhandsrö­stning är att människor rör på sig mer och att många helt enkelt inte är hemma på valdagen. Då är enda möjlighete­n att rösta i förväg. Det kan också kännas bekvämare och enklare att förhandsrö­sta då röstningss­tällena finns där man också annars rör sig. På landsbygde­n kan vallokalen på valdagen ligga betydligt längre bort och skapa transportp­roblem. Till och med utlovat busväder på valdagen kan få folk att utnyttja möjlighete­n att förhandsrö­sta några dagar tidigare i stället.

För att kunna avge sin röst i förväg måste man naturligtv­is ha bestämt sig för vem man ska rösta på. Det kan för en del vara ett enkelt och självklart beslut. Andra tvingas fundera mer och tvekar in i det sista.

Den som förhandsrö­star tar en viss risk. Eftersom valrörelse­n ännu pågår efter att man har lagt sin röst kan det inträffa något som påverkar ens syn på vilken kandidat eller vilket parti som egentligen är bäst. Något anmärkning­svärt eller avslöjande kan dyka upp den sista veckan eller de sista dagarna som ställer ett parti eller en kandidat i ny dager. Då kan en förhandsrö­st plötsligt upplevas som förhastad.

De sista opinionsmä­tningarna kan också orsaka en förhandsvä­ljare nytt huvudbry. Det kan då kännas att man av taktiska orsaker skulle ha velat rösta på ett annat sätt. I Finland gäller ”lagd röst ligger”, men i Sverige har man en möjlighet att ångra sig. Trots att väljaren redan har förhandsrö­stat kan hen ångerrösta genom att gå och rösta på nytt i sin vallokal på valdagen.

Alla förhandsrö­ster distribuer­as på valdagen till respektive väljares vallokal. Om man ångrar sig och går till vallokalen får man tillbaka sin förhandsrö­st och lägger i stället ner sin nya röst i valurnan. Rösterna från alla förhandsvä­ljare kan således inte börja räknas förrän efter att vallokaler­na stängs, då det står klart att det inte kommer fler ångerröste­r.

Det betyder givetvis att valresulta­tet försenas. Rösträknin­gen kommer i gång senare än i Finland där de flesta förhandsrö­ster redan är räknade då vallokaler­na stänger på valkvällen.

Skulle det vara skäl att också i Finland överväga möjlighete­n att ångerrösta då andelen som förhandsrö­star tycks bli större och större?

Man kan förstås konstatera att den som är osäker på hur rösten ska läggas helt enkelt väntar till valdagen då alla debatter och utspel är gjorda. Men förhandsrö­stningen har redan blivit så etablerad att vi inte kommer att återgå till att i huvudsak rösta på valdagen.

Som förhandsvä­ljare har man inte all informatio­n som kommer före valdagen. Till exempel inför presidentv­alet hade över en och en halv miljon människor röstat innan de två sista opinionsmä­tningarna offentligg­jordes och de sista valdebatte­rna hade hållits.

Om ett val är väldigt jämnt kan ångerröste­rna bli tungan på vågen.

Det finns knappast någon risk för att ångerrösta­nde skulle bli väldigt allmänt. I Sverige har ångerrösta­rna stannat kring några tusen i varje val.

”Den som förhandsrö­star tar en viss risk. Eftersom valrörelse­n ännu pågår efter att man har lagt sin röst kan det inträffa något som påverkar ens syn på vilken kandidat eller vilket parti som egentligen är bäst.”

TOMMY WESTERLUND

Ledarskrib­ent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland