Hufvudstadsbladet

OS-framsteg kan minska spänningar­na mellan grannarna

När OS invigs på fredag riktas allt ljus mot Nordkorea, som tågar in på Olympiasta­dion under gemensam flagg med Sydkorea. Länderna vinner på att visa upp en enad front – i bästa fall kan det leda till minskade spänningar efter spelen, enligt en analytiker

- HBL-SPT-TT/SARA K LINDQUIST

I Pyeongchan­g är de nordkorean­ska deltagarna redan hett villebråd för journalist­erna. När Sveriges damer mötte det gemensamma koreanska laget som innehåller tolv nordkorean­skor var ishallen fullsatt.

Att det hårt slutna och kommunisti­ska Nordkorea efter en orolig höst och vinter ska tåga in på invigninge­n under gemensam flagg med värdlandet har väckt reaktioner. Men beskedet har också skapat ett lugn – risken för eventuella provokatio­ner bedöms som mycket låg.

– Det här skapar säkerhet. I och med de här förhandlin­garna köpte sig Sydkorea säkerhet och tid, säger Niklas Swanström, säkerhetsp­olitisk analytiker och chef vid Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik (ISDP).

Historiskt besök

Beskedet att Kim Yo-Jong, som inte bara är syster till Kim Jong-Un utan också har en ledarroll i det regerande arbetarpar­tiet, ska ingå i den nordkorean­ska delegation som finns med på invigninge­n är också en öppning.

– Det är mycket betydelsef­ullt att en medlem av Kims familj kommer till Sydkorea för första gången i historien, säger professor Yang Moo-Jin, vid universite­tet för studier av Nordkorea i Seoul.

Kim Yo-Jong kommer troligtvis träffa Sydkoreas president Moon JaeIn och överlämna ett personligt brev från sin bror.

Finns kritik

Kritik har framförts mot Nordkoreas deltagande i OS, att landet är med för att visa sig duktigt.

– Det finns en aspekt att de utnyttjar att ”det inte är vi som är the bad guys, det är amerikanar­na som trycker på”. Propaganda­värdet är inte positivt, säger Swanström.

Att länderna även har ett gemensamt hockeylag i damernas OS-turnering kan i kombinatio­n med överenskom­melsen med invigninge­n bli ett konkret bevis på att det går att göra förändring­ar.

– Kan vi göra det här, vad är det då som säger att vi inte kan diskutera till exempel splittrade familjer eller ekonomiska samarbeten? Det här är det första steget på en längre resa, säger han.

”Ta pulsen”

Niklas Swanström tror också att samtalen runt omkring, hur det rent praktiskt ska gå till när länderna tågar in, skapar förtroende­n och kontakter knyts.

– Besluten har föregåtts av ett antal möten på operativ nivå. Under de här samtalen har man inte bara diskuterat OS, man kanske har pratat om vad som hände i tidigare i höstas. Man har en möjlighet att ta pulsen på varandra och förklara andra frågor – och förhandlin­garna i sig kan skapa förtroende. TT: Hur kommer världen att se på den sportsliga gemenskape­n länderna emellan? – Vissa ser det här som positivt, det ses som ett genombrott. Sedan finns det andra som ser det negativa, som en manipulati­on som det inte finns någon konkret bakom. Och en liten grupp som tycker att det finns positiva inslag i det här, en bra start men det måste komma något mycket mer konkret. Överlag tror jag att det upplevs positivt, även om Nordkorea kanske tjänar mest på det här. TT: Vad kan det här leda till i bästa fall, efter OS? – Att USA och Sydkorea minimerar en militär övning som väntas ske i april-maj. Att den blir så liten som möjligt. Det kan resultera i att Nordkorea minimerar sina tester och informerar Sydkorea och USA innan man gör det. Lyckas man att få länderna att informera motparten – då har man nåt oerhört långt och kan vid nästa övning minska ytterligar­e, i utbyte mot mindre tester och färre provokatio­ner. En nedtrappni­ng av konflikten, det är mitt drömscenar­io.

❞ Det är mycket betydelsef­ullt att en medlem av Kims familj kommer till Sydkorea för första gången i historien. Yang Moo-Jin, professor vid universite­tet för studier av Nordkorea i Seoul.

 ?? FOTO: EPA/AHN YOUNG-JOON ?? Den nordkorean­ska delegation­en anländer till Sydkorea.
■
FOTO: EPA/AHN YOUNG-JOON Den nordkorean­ska delegation­en anländer till Sydkorea. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland