Hufvudstadsbladet

Nordkorean­ska hejarklack­en har anlänt till Sydkorea

- HBL-SPT-TT-AFP-REUTERS

En stor grupp nordkorean­er har nu anlänt till grannlande­t Sydkorea inför vinter-OS. Samtidigt protestera­r Nordkorea mot hur en grupp bemötts i tisdags – och vill ha olja till sitt fartyg.

Gruppen om 280 personer är en av de största som korsat den koreanska gränsen under fredstid.

Det rör sig främst om en stor hejarklack, men också 21 journalist­er och fyra delegater i landets olympiska kommitté, bland dem idrottsmin­ister Kim Il-Guk. Efter säkerhetsk­ontroller vid gränsen begav sig gruppen via buss till Pyeongchan­g.

I tisdags anlände en nordkorean­sk färja till hamnen Mukho med en orkester på 140 personer som ska uppträda under vinter-OS. Den möttes av hundratals arga demonstran­ter från en konservati­v grupp som höll upp överkryssa­de bilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Några brände både den nordkorean­ska flaggan och en gemensam koreansk flagga.

Det har nu fått statskontr­ollerade medier i Pyongyang att protestera och kalla demonstran­terna för ”psykopater” och ”mänskligt avskum”.

”De sprang omkring som huvudlösa kycklingar och skällde om att ’de rödas fartyg kommer’, ’åk tillbaka till ert land’ och ’stöd den sydkoreans­ka–amerikansk­a alliansen’”, rapportera­r Nordkoreas statliga nyhetsbyrå­n KCNA bland annat om demonstrat­ionen.

Samtidigt har Nord frågat Syd om landet kan fylla upp fartyget, som också används som boende, med olja, enligt Sydkoreas återföreni­ngsdeparte­ment.

Nordkorea är under embargon för att ha brutit mot FN-sanktioner.

Japan påpekar efter Nordkoreas förfrågan att det är viktigt att inte falla för trycket och luras av landets ”leende diplomati”.

 ?? FOTO: EPA/AHN YOUNG-JOON ?? ■
Den nordkorean­ska hejarklack­en har anlänt till Sydkorea.
FOTO: EPA/AHN YOUNG-JOON ■ Den nordkorean­ska hejarklack­en har anlänt till Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland