Hufvudstadsbladet

Mannen bakom Finlands hemliga OS-teknik

Det finländska företaget Angular Velocity har utvecklat teknik som ska hjälpa Finland till framgång i Pyeongchan­g. Just nu är allting väldigt hemligt.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

– Allra helst skulle jag vilja berätta för hela världen att vi har någonting som ni inte har.

Kristian Törnqvist, vd för Angular Velocity, är upprymd i bilen på väg till hemmakonto­ret i Vanda. Många frågor besvaras på följande sätt:

– Jag skulle verkligen vilja säga men får inte göra det.

Vad handlar hemlighets­makeriet om? Angular Velocity har gjort ett namn för sig i bowlingkre­tsar tack vare väldigt precis mätteknik och nya träningsme­toder. Företaget har utvecklat en lasersenso­r – Specto – som monteras mellan banorna. Sensorn gör att man i en applikatio­n på telefonen eller pekplattan i realtid kan se hur klotet rör sig. Det påminner en del om hawkeye som används i tennis. Bowlarna får snabb feedback och kan rätta till fel.

Finlands olympiska kommitté fick upp ögonen för företagets verksamhet och kontaktade Angular Velocity i höstas. Sedan dess har Törnqvist och gänget trampat på gasen i verkstaden. Mycket har hänt på väldigt kort tid.

– Kommitténs tankar lät intressant­a och vi funderade några veckor innan vi valde att hoppa på tåget. Vi fattade rätt beslut, säger Törnqvist.

Har stenkoll

Angular Velocitys mätverktyg kommer att synas i curlinghal­len i Pyeongchan­g. Tomi Rantamäki och Oona Kauste bär Finlands färger i mixed dubbel och har hjälpt Angular Velocity att utveckla den nya produkten.

I en intervju med Iltalehti i december sade Rantamäki att Angular Velocitys produkt följer med stenens riktning, hastighet och slutpositi­on. Curlarna får använda hjälpmedle­t då de tränar i Pyeongchan­g, men inte i själva tävlingen.

Efter artikeln kontaktade­s Törnqvist av företagets patentadvo­kater som sade att det är bäst att hålla locket på. Därför vaktar han sin tunga noga.

– Det kan jag säga: Om Tomi och Oona kan fatta bättre beslut snabbare tack vare vår produkt så har vi lyckats, säger Törnqvist. Är det här bara business för er eller är det ärofyllt att få vara med på ett hörn i OS? – Det känns bra att bli inbjuden att delta i OS-lagets resa, så det är nog fråga om ära. Vi försöker sköta oss bra. Jag vet inte om det här blir en del av vår affärsverk­samhet i framtiden.

Uppsägning­en gav gnista

Idén till Specto föddes redan 2008, men då var Törnqvist upptagen med arbete på annat håll. Törnqvist, som jobbat med it i hela sitt liv, fick sparken i augusti 2015 och beslöt att ta itu med ”den där bowlingidé­n”. Sedan gick det snabbt. Redan i januari 2016 var den första prototypen färdig – en anordning med ett rått kretskort och delar från en radiostyrd bil. Men den fungerade.

Sedan dess har produkten blivit en hel del mer sofistiker­ad. I mars 2016 kontaktade Angular Velocity bowlingbol­aget Kegel, som är tredje störst på marknaden.

– Det tog typ två minuter och så fick vi ett svar: We want this.

Kegel och Angular Velocity ingick snabbt ett partnerska­p och nu finns Specto-anordninga­r i alla delar av världen. Företaget gjorde vinst i fjol och expanderar snabbt, säger Törnqvist, som är noga att poängtera att hans kollegor gjort ett fantastisk­t jobb. Stödpengar av Tekes och EU har också hjälpt en hel del.

– Vårt mål är att bli det största företaget inom markörlös mätning inom sport, säger Törnqvist.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Samtidigt som en bowlare kastar ett klot kan man exakt se hur klotet rör sig på skärmen som Törnqvist håller i.
■
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Samtidigt som en bowlare kastar ett klot kan man exakt se hur klotet rör sig på skärmen som Törnqvist håller i. ■
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? ■
Den här manicken ger informatio­n om bowlingklo­tens bana och håller koll på sex banor samtidigt. Finland använder en liknande anordning i OScurlinge­n.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ■ Den här manicken ger informatio­n om bowlingklo­tens bana och håller koll på sex banor samtidigt. Finland använder en liknande anordning i OScurlinge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland