Hufvudstadsbladet

Över 6 000 norska doser astmamedic­in till OS

- HBL-SPT-TT/ MAKOTO ASAHARA, HåKAN BERGHOLTZ

Astmamedic­in används flitigt av längdskidå­kare – och så kommer det, åtminstone i Norge, att förbli i Pyeongchan­g. Norge tar med sig över 6 000 doser astmamedic­in till OS.

De norska skidåkarna­s bruk av astmamedic­iner hamnade under lupp efter att Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för brott mot antidopnin­gslagarna, efter att ha använt mer än vad som är tillåtet av preparaten utan dispens.

Sedan dess har Norge fortsatt att i bred uträckning använda sig av astmamedic­in – likaså Sverige.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning har över 70 procent av alla norska OS-medaljer i längdskidå­kning sedan 1992 tagits av åkare med astmabesvä­r.

I Sveriges fall är det närmare hälften.

Dessutom har mer än 60 procent av skidåkare i Sverige och Norge problem med astma enligt Kjell Larsson, professor vid Karolinska institutet, som citeras av SVT. Lägg därtill att användande­t i sig inte bryter mot några antidopnin­gslagar.

”Vi står för doserna”

Likväl är det, vid en första anblick, anmärkning­svärda doser medicin som tas med till Pyeongchan­g från norskt håll.

Enligt NRK tar den norska OStruppen med sig över 6 000 doser astmamedic­in. Totalt tio gånger så mycket som till exempel den finska truppen tar med sig till Sydkorea.

Lägg därtill att Norge har med sig totalt 43 inhalatore­r – vilket går att jämföra med den svenska och finska truppen som tar med tio var.

– Vi står för de doser vi har och har gjort en beräkning utifrån det vi haft med oss till tidigare spel, säger Mona Kjeldsberg, ledare för den Norska olympiska kommitténs hälsoteam, till NRK.

– Vi måste ha beredskap för att kunna hantera allt som kan uppstå för 250 människor som vi har ansvaret för under hela OS. Och det ska sägas att det mesta av medicinen kommer med hem igen, säger Kjeldsberg.

Får medhåll

Och den svenske landslagsl­äkaren Per ”Pliggen” Andersson tycker inte antalet är konstigt.

– Det är inget att gå i gång på. Problemet är att den minsta dosen i en inhalator många gånger är 120 doser. Det innebär att det finns en rad olika mediciner man måste täcka upp för och skulle det vara så att någon glömt sin astmamedic­in på tävlingspl­atsen och behöver en dos så behöver man öppna en 120-förpacknin­g. Man måste ha ett antal enheter med sig och därför blir doserna många. Det är inget som är konstigt med 6 000 doser, säger Andersson till Dagens Nyheter.

Han berättar också att det i det svenska landslaget pågår ett arbete för att få ned förekomste­n av astmamedic­in. Och man håller sig under den tillåtna maxdosen.

– I svenska skidlandsl­aget har vi gränsvärde­n som är betydligt under de högsta värdena som är tillåtna för att en åkare ska få tävla eller träna, säger Andersson.

 ?? FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO ?? ■
Martin Johnsrud Sundby förbereder sig för kommande OS-starter i Pyeongchan­g.
FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO ■ Martin Johnsrud Sundby förbereder sig för kommande OS-starter i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland