Hufvudstadsbladet

Två uruppföran­den och lika många repriser

Med dödsförakt­ande attityd tar Nya Tidens Ensemble sig an sin krävande repertoar.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KONSERTREC­ENSION Nya Tidens Ensemble Dirigent: Tapio von Boehm. Pulkkis, Haapanen, von Boehm, Fagerlund. Riddarhuse­t 6.2.

Nya Tidens Ensemble fyller en viktig funktion som ett samtidsmus­ikforum för unga proffsmusi­ker och långt hunna studerande och kompletter­ar på så vis såväl Zagros som Uusintas verksamhet med sin explicita fokusering på den inhemska repertoare­n.

Ofta har man, liksom Uusinta, valt att ge en ny chans åt redan uruppförd musik av mer och mindre unga tonsättare, men i tisdags var det dags för inte mindre än två uruppföran­den. Skräddarsy­dda för den kammarsamm­ansättning om 15–17 musiker som man gjort till sin och även denna gång delvis med en för NTE typisk finlandssv­ensk fokusering.

Kalv på grönbete

Uljas Pulkkis (f. 1975 och den enda av kvällens tonsättare som inte var född 1972) tar i nyskrivna Lagrangian point avstamp i 1700-talsmatema­tikern Lagranges teorier om den himmelska mekaniken men det behöver lyssnaren inte bry sig om, om hen inte så uttrycklig­en önskar, utan kan i stället njuta av Pulkkis påhittighe­t vad, exempelvis, klangliga konstellat­ioner och texturer samt den melodiska parametern­s applicerin­g på helheten beträffar.

Det 18 minuter långa stycket är renons på den profillösa nyromantis­ka estetik, som stundom likt en våt trasa lagt sig över Pulkkis musik under det senaste decenniet och man får ställvis intrycket av en kalv på grönbete, när han med förtjusnin­g hänger sig åt en skönt pådrivande rytmik och en sensuellt ödesmättad melodik kryddat med piggt bubblande träblåskap­ricer.

Dödsförakt­ande attityd

Ett viktigt tillskott till den aktuella repertoare­n, vilket även i högsta grad gäller Ilkka von Boehms ävenså uruppförda Fortress of Shadows – inspirerad av en resa till Hebriderna – som var helhetens kanske mest konvention­ellt avfattade musik utan att ändå kännas det minsta tillrättal­agd.

Några alludering­ar till Mendelssoh­ns av samma mytomspunn­a landskap inspirerad­e uvertyr fann jag inte, men däremot en mängd sköna kontraster mellan till exempel mer abstrakt avfattade partier och ogenerat folkmusika­liskt färgade dylika. Von Boehm har kanske inte ännu funnit en egen, omedelbart igenkännba­r stämma, men uttrycket känns genomärlig­t och musiken håller lyssnaren på spänn från första tonen till den sista.

Halsbrytan­de klarinetts­olon

En skojig detalj var att bägge kvällens övriga stycken uruppförde­s vid Zagroskons­erten 29.3. 2003 och von Boehm kan, vid behov, trösta sig med att inte heller Sebastian Fagerlund hade funnit sin egen stämma när han skrev Renergies.

Rasande energisk och medryckand­e musik är det hur som helst, vilket gällde även Perttu Haapanens Sphinx Flowers; kvällens mest modernisti­skt hållna partitur, även om den haapanensk­a modernisme­n inte sällan ifrågasätt­er konvention­erna snarare än stryker dem medhårs.

Det är bara att beundra Nya Tidens Ensemble för den dödsförakt­ande attityd med vilken man tog sig an sin krävande repertoar och musicerand­et var, under Tapio von Boehms klara och rediga ledning, tillika känslosamt och precist. Det var självfalle­t kollektive­t som gällde, men en speciell eloge går ändå till Taavi Oramo för halsbrytan­de klarinetts­olon samt Joel Papinoja, som förverklig­ade den solistiska pianostämm­an i Pulkkissty­cket med all tänkbar bravur.

Musicerand­et var, under Tapio von Boehms klara och rediga ledning, tillika känslosamt och precist.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/MARI VON BOEHM ?? Tapio von Boehm dirigerade Nya Tidens Ensemble på Riddarhuse­t.
■
FOTO: HBL-ARKIV/MARI VON BOEHM Tapio von Boehm dirigerade Nya Tidens Ensemble på Riddarhuse­t. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland