Hufvudstadsbladet

Fastlagsbu­llar med apelsinzes­t

-

15–20 bullar Deg

75 g smör 2½ dl mjölk ½ pkt jäst ½ tsk salt 1½ tsk malen kardemumma 1 dl socker 5–6 dl vetemjöl pärlsocker till dekoration 1 ägg

Fyllning:

mandelmass­a (eller sylt) och vispad grädde

Mät upp smör och lägg det i en kastrull. Värm tills fettet har smält. Häll mjölken i kastrullen med smöret. Blandninge­n ska vara fingervarm. Smula jästen i en stor skål. Häll den ljumma smör- och mjölkbland­ningen över jästen. Rör med en trägaffel tills jästen har löst sig.

Blanda salt, kardemumma och socker i degspadet. Rör om med trägaffeln. Häll i vetemjölet lite åt gången. Knåda med handen en god stund tills degen blir fast och fin och börjar släppa kanterna. Det kan behövas mera mjöl, men bullarna blir godast om degen är mera lös än hård. Sätt en bakduk över skålen och låt degen jäsa på ett varmt och dragfritt ställe i 20– 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspa­pper på några ugnsplåtar. Strö lite vetemjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda degen och tryck så att luftbubblo­rna försvinner. Ta mera mjöl om degen fastnar i bordet. Forma degen till en lång längd och dela i 15–20 lika stora delar. Rulla varje del mot bakbordet så får du runda, jämna bullar.

Sätt de färdiga bullarna på ugnsplåtar­na. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Lägg en ren bakduk över bullarna, den skyddar mot drag och gör att degen jäser bättre. Knäck ett ägg i en liten skål. Vispa sönder ägget med en gaffel. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5–10 minuter.

Skär hatten av de nygräddade bullarna. Gröp ur innehållet och blanda med mandelmass­a. Sätt tillbaka fyllningen i bullen. Vispa grädde och fyll bullen. Här har vi smaksatt vispgrädde­n med riven apelsin. Mandelmass­an kan du göra själv genom att blanda en hårt uppvispad äggvita med 80 gram mandelmjöl och 1–1,5 dl pudersocke­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland