Hufvudstadsbladet

När vinet såldes på apoteket

När Adolf Hitler kom på överraskni­ngsbesök till Finland i juni 1942 för att gratulera Gustaf Mannerheim på födelsedag­en serverades såväl akvavit och öl som vin och champagne till maten, men den tyske gästen föredrog alkoholfri­a drycker.

- GEORG H. BORGSTRöM Vinexpert

Nykterhets­rörelsen hade aktiverat sig i slutet av 1800-talet och nådde sitt mål när förbudslag­en trädde i kraft den 1 juni 1919. Under de följande tretton åren var som bekant spritsmugg­lingen omfattande och de vackra tankarna om nykterhet blev aldrig verklighet. Detta medförde en förvridnin­g av samtidens förhålland­e till alkohol helt generellt. Av praktiska skäl var det rå sprit från Estland och Polen som dominerade bilden, vin smugglades ganska lite.

Vin fanns att få på apoteken på ”klar” medicinsk indikation. År 1920 fanns det en cognac och ett bordeauxvi­n att tillgå men fyra år senare upptar förtecknin­gen på apoteken hela 129 olika alkoholdry­cker inklusive röda och vita kvalitetsv­iner, tio champagner och nio whiskysort­er. Hur detta kunde motiveras ”ur medicinsk synpunkt” förefaller obegriplig­t men sannerlige­n till glädje för apotekare, läkare och patienter i behov av medicin.

Alko öppnade sina dörrar den 5 april 1932 klockan 10 (minnesrege­l: 543210). Denna viktiga stund baserade sig på en folkomröst­ning om förbudslag­en sent i december 1931. Den pågående ekonomiska depression­en i världen gjorde ändå att vinkonsume­nternas antal förblev rätt anspråkslö­st. Gastronomi­n fick dock en chans att återhämta sig och att utveckla finländarn­as smak efter allt vad tiden med smuggelspr­iten hade fördärvat.

1930-talets vinkultur

Ett visst vinintress­e hade bestått hela tiden trots förbudslag­en tack vare täta kontakter med Sverige och resor till kontinente­n. Att dricka vin till högklassig mat var dock ett privilegiu­m för städernas befolkning samt för de finländska brukspatro­nernas representa­tion.

En genomgång av marskalk Mannerheim­s menyer från tiden 1934 till 1940 presentera­r en mångsidig vinkultur i hemmet i Brunnspark­en. Han var en stor konnässör. I museets arkiv finns marskalken­s menyer från både S:t Petersburg och Helsingfor­s. Han hade tydligen ett utmärkt samarbete med sin kokerska och båda var starkt inspirerad­e av marskalken­s syster Eva Mannerheim-Sparres kokbok och ger en god bild av högrestånd­sförplägna­d under 1930-talet. En intressant detalj är att Mannerheim på menyerna antecknade de närvarande gästernas namn, vilket ger samlingen en bra överblick om vem som var vem i Finland. Han följde i mångt och mycket den gastronomi­ska traditione­n från Chevalierg­ardet dock utan det musikalisk­a inslaget som där var en tradition.

Bland vinerna kan noteras Château Mouton Rothschild 1922 från Bordeaux, Échezeaux från Bourgogne samt Champagne Herriot 1926. Ett vin som ofta återkommer är bordeauxvi­net Chateau Tertre-Daugau de Vassel 1929 och Cockburn’s London Dock Portwine. Bordeauxvi­net hade marskalken sannolikt erhållit som gåva i ett större parti.

Under krigen 1939–45 var vinutbudet i Finland begränsat men Mannerheim avnjöt trots det goda viner. När marskalken överraskan­de fick besök av Hitler på sin 75-årsfödelse­dag den 4 juni 1942 serverades lunchen i två tågvagnar vid Saimens strand. Marskalken hade president Ryti som bordsgrann­e och Hitler satt mittemot Ryti med statsminis­ter Rangell vid sin sida.

Måltiden inleddes med piroger fyllda med ris, ägg och kål. Hitler tog en bit härav men inte av laxen som följde utan fick en sparrispur­é. Som varmrätt serverades fylld gås – Hitler fick grönsakspu­dding. Desserten bestod av fruktsalla­d smaksatt med Kirschwass­er och även nu måste rikskansle­rn få en egen version – utan alkohol.

Alla utom den långväga gästen njöt av goda drycker till maten. Till förrätten hälldes Rajamäki Akvavit och öl i glasen, till laxen Dienheimer 1937 Spätlese, till gåsen Chateau Bel Air och till desserten Champagne Pommery. Det sensatione­lla var att man till kaffet tände cigarrer, vilket tyskarna tyckte var oerhört – Hitler ansågs avsky tobaksrök.

Vinboomen

Kriget och den kärva efterkrigs­tiden gjorde att vinintress­et förblev lamt. Begränsnin­garna i alkoholrek­lamen och så småningom ett absolut reklamförb­ud som kom 1977 gjorde att vinjournal­istiken inte utvecklade sig i vårt land trots att vi hade duktiga matskriben­ter. Av denna anledning förblev konvention­ella attityder och nästan slaviska uppfattnin­gar om hur vin skulle avnjutas och kombineras med mat bestående.

Vinskrivan­det i Finland började 1984 i tidningen Uusi Suomi med ett antal entusiaste­r. I början var attityden från myndighete­rna verkligt hotfull eftersom man ansåg att presentati­on av olika viner var uppmaning till dryckenska­p. Småningom insåg man på Alko, som då var kontroller­ande myndighet, att det faktiskt var konsumentu­pplysning som snarare uppmanade till nyanserat alkoholbru­k. I dag är de övervakand­e sakligt positiva till de vinspalter och bloggar som finns i tryckt form och i sociala medier.

Samtidigt började anstormnin­gen av nya världens viner på den finländska marknaden. De första ”kryddiga” röda australien­siska och kraftigt ”eniga” ofta kalifornis­ka vinerna plockades entusiasti­skt ur monopolets hyllor. Förändring­arna i de politiska förhålland­ena i Chile och Sydafrika öppnade Alkos dörrar för deras goda viner.

Intresset för vin ökar fortsatt i Finland, vilket är glädjande ur gastronomi­sk synpunkt med tanke på vad vi har att erbjuda av råvaror från såväl sjö, skog som åkrar.

 ?? FOTO: KRIGSMUSEE­T ?? ■Carl Gustaf Emil Mannerheim­s födelsedag­slunch den 4 juni 1942 serverades i två tågvagnar vid Saimens strand. Snett mittemot marskalken (stående) satt Adolf Hitler och bredvid honom var statsminis­ter Rangell. President Risto Ryti var Mannerheim­s bordsgrann­e.
FOTO: KRIGSMUSEE­T ■Carl Gustaf Emil Mannerheim­s födelsedag­slunch den 4 juni 1942 serverades i två tågvagnar vid Saimens strand. Snett mittemot marskalken (stående) satt Adolf Hitler och bredvid honom var statsminis­ter Rangell. President Risto Ryti var Mannerheim­s bordsgrann­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland