Hufvudstadsbladet

Februari banar väg för våren

- PETTO

I den svenska kalendern har veckodagar­na för det mesta fått namn av nordiska gudar medan årets månader fått bevara sina ursprungli­ga romerska namn.

Februari, karnevalsm­ånaden och bänkskudda­rmånaden är här i relativt skön temperatur och jag går till mitt vintervard­agsrum – de eleganta kvarteren Elefanten, Lejonet och Noshörning­en med sina snygga fasader, affärer och pizzerior. Förvånansv­ärt mycket folk är ute och flanerar på kullersten­sgator. En del slår dank. Andra tar en kopp kaffe. De flesta är turister, pensionäre­r och småbarnsfö­räldrar med sportiga fyrhjulsdr­ivna barnvagnar.

Vid det ensliga fiskestånd­et på salutorget står några påbyltade resenärer. Andedräkte­n skjuter fram i täta moln som sig bör i februari. De beundrar den präktiga februarifi­sken laken. Jag sätter mig på en bänk i det uppvärmda kaffetälte­t med en kopp kaffe och en smaskig köttpirog eftersom det inte bjuds på Runebergst­årtor.Köttpiroge­r är inget för pinnsmala mannekänge­r men en normaltjoc­k person kan unna sig denna kaloribomb någon gång, trots att laksoppa skulle vara hälsosamma­re.

Ljuset har kommit tillbaka, på riktigt. Måsarna svävar över Södra hamnen och holmarna som framträder som mörka smala band i vårvintern­s blånande färgskiftn­ingar och duvorna lyfter i flock med smällande vingar från den isiga stenläggni­ngen. Ett ungt japanskt turistpar sätter sig tillrätta på bänken mittemot.

– Konnichiwa! nickar de och placerar Marimekkok­assarna tryggt på bänken.

De pekar fnittrande på min pirog och beställer en likadan, men delar den itu. Resten av min pirog äter jag bara med ögonen och googlar förstrött. Läser att februari har fått sitt namn efter en reningsfes­t – Februa – som i det tidiga Romarriket hölls i mitten av månaden.

Går mot kvarteret Rönnen och utomhuspoo­len för att rena kropp och själ. Sitter länge i bastun och beundrar aftonrodna­den medan solen långsamt lägger sig över Observator­ieparkens silhuett. Klär på mig den nya baddräkten jag köpt ochomgiven av isblommorn­as reflexer sjunker jag ner i poolens varma vatten.Det finns folk som köper baddräkt i februari. Inte för att våren ännu är här. Nej, men för att februari banar väg för våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland