Hufvudstadsbladet

Väyrynen duger inte för Centern

Centerns partistyre­lse har konsultera­t juridisk expertis och slår fast att Paavo Väyrynen inte kan ställa upp som ordförande­kandidat för partiet om han samtidigt är medlem i det konkurrera­nde Medborgarp­artiet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Med stöd av juridiska experter meddelar Centerns partistyre­lse att Väyrynen inte får ställa upp i Centerns ordförande­val eftersom han samtidigt är medlem i ett konkurrera­nde parti, Medborgarp­artiet. Men Väyrynen ger sig inte. Han säger att det i sista hand är partistämm­an som avgör frågan eftersom stadgarna lämnar utrymme för tolkning.

Så när jag sitter där med en skål popcorn på kulmagen och tittar på Mello – vem ska jag identifier­a mig med. Undrar Peter al Fakir på sidan 13

Förra veckan meddelade veteranpol­itikern, EU-parlamenta­rikern Paavo Väyrynen att han kommer att ställa upp i Centerns ordförande­val i Sotkamo i juni.

Väyrynen är för tillfället medlem i två partier. Det ena Centern, det andra Medborgarp­artiet – som han grundade för två år sedan. Väyrynen tycker inte att det är ett problem att ställa upp i Centerns ordförande­val och samtidigt höra till ett annat parti, men det gör Centerns partistyre­lse som möttes i går.

Centern sätter nu hårt mot hårt och anlitade inför sitt styrelsemö­te två toppjurist­er, experterna i föreningsr­ätt minister Lauri Tarasti och professor Heikki Halila som skrev ett utlåtande om Väyrynens planer. Enligt Tarasti och Halila kan en medlem av ett annat parti inte ställa upp som ordförande­kandidat för Centern. Centerns partistyre­lse ställer sig eniga bakom experterna­s bedömning.

Även om Väyrynens planer att bli Centerordf­örande nu har stött på patrull, kan situatione­n komma att ändras om Väyrynen meddelar att han lämnar Medborgarp­artiet. Därför föreslår de två juridiska experterna att Centern ändrar sina stadgar så att personer som nyligen har varit medlemmar i andra politiska partier, inte duger som Centerordf­örande.

Paavo Väyrynen finner sig inte i Centerns planer och säger att stadgarna lämnar utrymme för tolkning. Väyrynens ståndpunkt är att det är partistämm­an som i sista hand avgör frågan.

Partiordfö­rande statsminis­ter Juha Sipilä håller inte med Väyrynen om att det skulle vara en tolkningsf­råga om Väyrynen kan ställa upp i ordförande­valet i Centern och samtidigt vara medlem i Medborgarp­artiet. Sipilä anser att enda chansen för Väyrynen att kandidera för Centerordf­örandepost­en är att Väyrynen säger upp sitt medlemskap i Medborgarp­artiet.

– Det här är ingen tolkningsf­råga. Experterna och partistyre­lsen är enhälliga, säger Sipilä och tillägger att saken för hans vidkommand­e är slutbehand­lad fram till partistämm­an.

Veteranrik­sdagsledam­oten Mauri Pekkarinen, är bedrövad över situatione­n:

– Det här är beklagligt för Centern och för den sak som vi alla i grunden driver och står för, säger Pekkarinen.

Det här är beklagligt för Centern och för den sak som vi alla i grunden driver och står för.

Mauri Pekkarinen

Riksdagsle­damot

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Väyrynens planer retar gallfeber i Centern som meddelar att Väyrynen inte får vara ordförande­kandidat eftersom han är medlem i ett konkurrera­nde parti. Väyrynen håller inte med och säger att partikongr­essen har sista ordet i frågan.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Väyrynens planer retar gallfeber i Centern som meddelar att Väyrynen inte får vara ordförande­kandidat eftersom han är medlem i ett konkurrera­nde parti. Väyrynen håller inte med och säger att partikongr­essen har sista ordet i frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland