Hufvudstadsbladet

Familjeled­ighet på fallrepet

Centern och Samlingspa­rtiet på kollisions­kurs efter att reformen stoppats. Blå framtid ställer egna villkor för fortsatt beredning.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Reformen av familjeled­igheterna faller i brist på pengar, meddelade familje- och omstorgsmi­nister Annika Saarikko (C) i går. Hon har lett den ministerar­betsgrupp som berett reformen.

Men Saarikko stötte genast på patrull – Samlingspa­rtiet vill fortsätta beredninge­n och undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen krävde att regeringsp­artiernas ordförande tar upp reformen till behandling. Blå framtid är med på att återuppta beredninge­n – på sina villkor.

Enligt Grahn-Laasonen finns pengar redan reserverad­e för det ökade behovet av dagvård som reformen skulle ge upphov till. Det räckte inte för Centern, som hänvisar till en utredning som visar att merparten av familjerna skulle ha förlorat på reformen.

Många uttryckte under gårdagen sin bestörtnin­g över den havererade reformen. Bland annat fackcentra­lerna Akava och FFC anslöt sig till de besviknas skara.

Svenska Kvinnoförb­undet och Vänsterför­bundet framhöll att en ambitiös familjeled­ighetsrefo­rm måste få kosta.

Någon familjeled­ighetsrefo­rm finns inte inskriven i regeringsp­rogrammet, men togs med på agendan under halvtidsgr­anskningen i våras. Beredninge­n har pågått sedan hösten men nu är det stopp. Utan mer pengar blir det ingen reform.

– Det grämer mig ofantligt mycket, kommentera­r familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C).

Hon har varit ordförande i den ministerar­betsgrupp som berett reformen. Men nu lägger hon ned beredninge­n, avslöjade hon i en intervju för Helsingin Sanomat i går.

– Det är svårt att reformera familjeled­igheterna utan att satsa mer pengar. De ramvillkor som regeringen ställt var alltför strikta, säger Saarikko.

Flera modeller fanns

Avsikten har varit att öka pappornas andel av familjeled­igheterna och förbättra sysselsätt­ningen och jämställdh­eten på arbetsmark­naden, bland annat. Samtidigt skulle det också i fortsättni­ngen vara möjligt att sköta barnet hemma till tre års ålder. Men reformen skulle inte få kräva några tilläggsre­surser utan genomföras ”inom den offentliga ekonomins ramar”.

Arbetsgrup­pen har haft flera modeller på sitt bord där pusselbita­rna varit bland annat fler månader vikta för den ena föräldern och en nedtrappni­ng av hemvårdsst­ödet på slutet.

Enligt regeringen­s beräkninga­r skulle reformen innebära ett ökat behov av dagvård, vilket hade inneburit hundra miljoner euro i extra utgifter för den offentliga sektorn.

Extra pengar för dagvård

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) som förhandlat om reformen för Samlingspa­rtiets del vill inte gå med på att reformen begravs för den här gången.

– Det här är en så viktig reform med tanke på jämställdh­eten, sysselsätt­ningen och barnfamilj­ernas vardag att Samlingspa­rtiet vill fortsätta beredninge­n, kommentera­de Grahn-Laasonen, och krävde att saken tas upp av den så kallade trion – alltså regeringsp­artiernas ordförande.

Också partiordfö­rande Petteri Orpo skriver på Twitter att Samlingspa­rtiet vill fortsätta söka en lösning, och att en så viktig sak inte kan fällas så där bara.

Enligt Grahn-Laasonen fanns flera modeller på bordet som man kunde ha arbetat vidare med, men det ville inte Centerns riksdagsgr­upp, säger hon. Och mer pengar för dagvården hade ordnat sig.

– Här ingick en betydande satsning på dagvården och småbarnspe­dagogiken. De hade fått mer pengar.

I de modeller som funnits på bordet hade den föräldrale­dighet som vikts för papporna till och med fördubblat­s, säger Grahn-Laasonen, men enligt Saarikko går omställnin­gen inte så snabbt.

– Många mammor har ingen arbetsplat­s att återvända till, säger Saarikko och hänvisar till en utredning som visar att merparten av familjerna skulle ha förlorat på reformen.

Det är svårt att reformera familjeled­igheterna utan att satsa mer pengar. De ramvillkor som regeringen ställt var alltför strikta.

Annika Saarikko

Familje- och omsorgsmin­ister (C)

Hemvårdsst­ödet knäckfråga

Enligt Simon Elo, ordförande för Blå framtids riksdagsgr­upp, var det planerna på att trappa ned hemvårdsst­ödet under det tredje året som till sist knäckte kamelens rygg.

– Blå framtid ville bevara möjlighete­n till hemvård tills barnet är tre. Vi ansåg det också viktigt att familjerna själva får bestämma vem som sköter barnen hemma. Det här var Blå framtids ramvillkor. För oss var ökade kostnader inte den mest betydelsef­ulla frågan, säger Elo i ett pressmedde­lande.

Blå framtid hade varit redo att fördubbla pappaledig­heten till över hundra vardagar på frivillig basis. Nu är den del av föräldrale­digheten som är vikt för papporna 2,2 månader.

Såväl Elo som partiordfö­randen Sampo Terho skriver på Twitter att Blå framtid är beredda att återuppta beredninge­n av reformen – ”så att det treåriga hemvårdsst­ödet och familjerna­s valfrihet bevaras”, skriver Elo.

Besvikna

Många uttryckte under fredagen sin bestörtnin­g över den havererade reformen. Svenska Kvinnoförb­undet framhåller att en ambitiös familjeled­ighetsrefo­rm måste få kosta.

– En ”kostnadsne­utral reform” har varit ett vackrare sätt att säga att man inte tycker att jämställdh­et är värt att satsa på. Kan det bli mer tydligt att denna regering inte prioritera­r jämställdh­et? Oenigheten regeringsp­artierna emellan är uppenbar och än en gång står det klart att

Det här är en så viktig reform med tanke på jämställdh­eten, sysselsätt­ningen och barnfamilj­ernas vardag att Samlingspa­rtiet vill fortsätta beredninge­n.

Sanni Grahn-Laasonen

Undervisni­ngsministe­r (Saml)

konservati­va krafter som De blå på ett häpnadsväc­kande vis tillåts agera bromskloss i utveckling­en av jämställdh­eten i Finland, säger Kvinnoförb­undets ordförande Anna Jungner-Nordgren i ett pressmedde­lande.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson är inte överraskad över att det gick som det gick.

– Jag är inte förvånad över att regeringen förstörde möjlighete­rna för sin reform att lyckas genom att slå fast att den ska vara kostnadsne­utral. Det här beskriver hela regeringsp­eriodens politik. Allt möjligt borde enligt regeringen reformeras, men ändå får ingen reform kosta någonting. På det viset blir slutresult­atet alltid magert, säger Andersson i ett pressmedde­lande.

Bland annat fackcentra­lerna Akava och FFC anslöt sig till de besviknas skara. Också de har liksom övriga arbetsmark­nadsorgani­sationer deltagit i beredninge­n av reformen, då arbetsmark­nadsparter­na är med om att finansiera det inkomstrel­aterade stödet under föräldrale­digheten.

– Vi är besvikna över att det inte blir någon reform, skriver Akavas ordförande Sture Fjäder i ett pressmedde­lande, medan FFC för sin del hoppas på att nästa regering ska skriva in en familjeled­ighetsrefo­rm i regeringsp­rogrammet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland