Hufvudstadsbladet

Ris och ros haglar efter nytt avtal

Ett förhandlin­gsresultat nåddes för den kommunala sektorn, men på många håll pyr missnöjet bland medlemmarn­a. Bortfallet i semesterpe­ng kompensera­s delvis.

- SPT/CATRIN SANDVIK SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Många vårdanstäl­lda hade stora förväntnin­gar inför kommunsekt­orns förhandlin­gar. Ett avtal roddes i hamn, men nu får bland annat Tehy flera skopor ovett över sig. Bland medlemmarn­a finns också många nöjda.

Fackförbun­det Tehy får arga kommentare­r på sitt inlägg på Facebook. Förbundet har skrivit en statusuppd­atering där man redogör för huvudpunkt­erna i det nya, egna, avtalet och de tillhörand­e löneförhöj­ningarna. Och de arga kommentare­rna låter inte vänta på sig. – Uselt avtal, ni sålde er billigt. – Det är säkert bäst att skriva ut sig ur Tehy, det här är skrattreta­nde.

– Varför gör ni så här? Jag är besviken.

Så skriver, fritt översatt, några av Tehys medlemmar. Också fackförbun­det Super får sig en riktig utskällnin­g av en del av sina medlemmar.

– Tack för ingenting! Inte konstigt om folk lämnar det här facket som inte kämpade för vår sak.

– Är ni verkligen nöjda över det här resultatet? Skäms! Ni gav upp för enkelt.

– Vad är det för idé att betala medlemsavg­iften då ni inte håller på vår sak? Tack och hej!

Många kommentare­r vittnar också tvärtom, om att en del medlemmar är mycket nöjda med resulta tet och förstår att det suttit hårt åt att få mer pengar än i industrins avtal från i höstas.

Hoten om att lämna facket var många, men enligt Yle var det omkring 60 personer som skred till handling och lämnade Tehy under gårdagen.

Tehy har redan godkänt förhandlin­gsresultat­et.

Förväntnin­garna uppskruvad­e

Orsaken till känslostor­men är de högt uppskruvad­e förväntnin­gar som uppfattats som löften.

Alla kommunbran­scher har krävt kompensati­on för nedskurna semesterpe­ngar, men vårdfacken Tehy och Super har varit ännu mer aktiva i sin kommunikat­ion, och trummat för att få det egna avtal som de velat ha i många år redan.

Det egna avtalet för vårdarna är en av de faktorer som bidragit till den häftiga debatten – vårdfacken gick ut med uppgifter om att det nu blir ett eget avtal, men det var sanning med modifikati­on. Det som uppnåtts är en vårdförhan­dlings grupp, som kommer att ägna sig åt branschens lönemodell och arbetstide­r. Det är inte ett separat avtal – men samtidigt är det ett första steg.

Så höjs lönerna

Kommunsekt­orn nådde ett förhandlin­gsresultat på torsdagskv­ällen. Det nya avtalet är i kraft till den sista mars 2020, enligt förhandlin­gsresultat­et.

I lösningen ingår både löneförhöj­ningar och en engångssum­ma som kompensera­r i snitt ungefär hälften av de bortfallna semesterpe­ngarna.

Den första förhöjning­en kommer första maj, då lönerna höjs med antingen 26 euro eller minst 1,25 procent. Det innebär i praktiken att löner på upp till 2 100 euro får 26 euro till, medan löner över det höjs procentuel­lt.

Följande förhöjning kommer i början av nästa år, då i form av en lokal pott på 1,2 procent, som fördelas enligt principer som man kommer överens på de olika arbetsplat­serna.

Efter det följer ytterligar­e en allmän förhöjning på 1 procent den 1 april 2019.

Kommunsekt­orn krävde inför förhandlin­garna att löntagarna skulle få en kompensati­on för den tredjedel av semesterpe­ngen som faller bort enligt konkurrens­kraftsavta­let – vilket skulle ha kostat kommunerna 300 miljoner – och dessutom samma löneförhöj­ningar som i industrin.

I förhandlin­gsresultat­et talas det inte direkt om kompensati­on – men det utbetalas en extra engångspen­g, en ”resultatpo­tt”, som man reserverat 135 miljoner euro för. Summan är 9,2 procent av novemberlö­nen, och utbetalas nästa år. I snitt ger det 260 euro per person, men summan blir inte kvar i lönenivån.

Omkring 421 000 löntagare har omfattats av tvisten om det nya kollektiva­vtalet. Fackförbun­den som företräder löntagarna är JAU, JHL, JUKO och KoHo, Super och Tehy.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ■Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen får både ris och ros för förhandlin­gsresultat­et.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ■Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen får både ris och ros för förhandlin­gsresultat­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland