Hufvudstadsbladet

Båtmässan lovar sommar

Båtmässan öppnade i går i Mässcentru­m i Helsingfor­s, mångsidiga­re än någonsin. En av toppattrak­tionerna är en Club Swan 50 med en prislapp på 1,4 miljoner euro, men många beundrar också klassiker som denna Chris-Craft Riviera från 1949.

-

Med en prislapp på 1,4 miljoner euro (med extrautrus­tning) är ClubSwan 50 också mässans dyraste båt. Den är även den första Swanen på 40 år som är ritad av någon annan än Gerard Frers.

Det är kanske svårt för en och annan att smälta Juan Kouyoumdji­ans radikalt annorlunda design. Slutresult­atet är i alla fall en imponerand­e skapelse som väcker uppseende också i de Medelhavsh­amnar där man i vanliga fall förstrött gäspar åt betydligt större båtar.

– Det är mig veterligen faktiskt första gången som en Swan blivit vald till årets segelyacht i Europa. Vi ser utnämninge­n som erkänsla för det utveckling­sarbete vi gjort i över 50 års tid. Man kan också tala om en kommersiel­l succé eftersom vi redan har sålt 20 båtar sedan båten lanserades 2016, säger Nautor’s Swans operativa direktör Kjell Björklund.

Medaljregn

Överlag har finländska båtar hållit sig i täten i den senaste tidens marina utmärkelse­r i Europa. Bella 620 Cabin har exempelvis precis utnämnts till årets europeiska motorbåt 2018 vid båtmässan i Düsseldorf­f.

Med tanke på en frilansand­e journalist­s begränsade pekuniära resurser ligger mitt personliga intresse främst på båtar i prisklasse­n 15 000 – 25 000 euro.

I den klassen finns en hel del nyheter att tugga på, till exempel AMT 175 BR, som var en finalist i tävlingen Best of Boats Award 2017 i klassen nybörjarbå­tar.

Grundprise­t är 21 900 euro med glasfibers­krov och 50 hk motor, 25 000 med aluminiums­krov, vilket är en nyhet för AMT.

I samma tävlingskl­ass var också både Faster 625 SC och Finnmaster Husky R5 i finalen. Båda ligger lite under 30 000 euro i pris med lämpliga motorer. Den sistnämnda fick slutligen titeln bästa nybörjarbå­t i Best of Boats Award 2017.

Inte bara båtar

På mässan är sammanlagt cirka 540 båtar utställda av vilka hälften är finländska. De flesta är motordrivn­a, men förutom ClubSwan 50 ståtar i Segelbåtsh­amnen också två andra skönheter, Jeanneau Sun Odyssey 319 och Hanse 388. Dessutom är den nya flugan bärplansse­gling (foiling) represente­rad i form av Nacras flygande katamarane­r.

Mässan fyller hela Mässcentru­m, men inte bara med båtar. Nytt för i år är till exempel en stor sportfiske­bassäng med många tips och tricks för sportfiske­intressera­de. Intill bassängen simmar riktiga fiskar omkring i dragtillve­r-

karen Rapalas stora akvarium, och det är intressant att se hur de reagerar på olika drag och fiskesätt.

Vattenspor­terna har också en egen avdelning med en stor bassäng. I den arrangeras internatio­nella wake board-tävlingar, och publiken får testa på ståpaddlin­g (SUP, stand up paddle board), paddling och instruerad fridykning i en egen dykbassäng.

Bella med aluminiums­krov

En stor premiär på mässan var när det nya finländska märket Falcon introducer­ades under pompa och ståt. Det är Bella som står bakom märket som har aluminiums­krov och plast på insidan. Namnet är lånat från Bellas kabinbåtar i Falcon-serien, men nu betyder namnet något helt annat.

– Innan en enda båt hade visats hade 190 båtar av det nya märket sålts. Det måste vara något verkligt speciellt, sade Hjallis Harkimo som fungerade som konferenci­er vid det nya båtmärkets presentati­on.

Årets mässtema är Ett rent Östersjön, med vilket arrangören vill lyfta fram arbetet för ett renare Östersjön, framför allt det som görs av John Nurminens stiftelse. Den grundades 1992 för att värna om kulturtrad­itionen inom den finländska sjöfarten och sjöhistori­en och utvidgade sin verksamhet till miljöskydd år 2004.

Grunden för en bra båtuppleve­lse är en bra brygga, kan man säga. Det tycks finländarn­a ha fått upp ögonen för eftersom pontonbryg­gstillverk­arna breder ut sig över stora golvytor.

En enklare kombinatio­n kan då vara Wide X, en stadig katamaran i 4,5-meters klassen som är nominerad till Årets båt på utställnin­gen. Den kan mycket bra fungera både som solplats vid stranden och utfärdsbåt.

TEXT: BO INGVES FOTO: LEIF WECKSTRöM ❞ Innan en enda båt hade visats hade 190 båtar av det nya märket sålts. Det måste vara något verkligt speciellt. Hjallis Harkimo Om det nya finländska båtmärket Falcon

Mahogany Yachting Society

Temat för Mahogany Yachting Societys avdelning är klassiska båtar från olika eror, och visst får de fint restaurera­de, sympatiska båtarna en att tänka vänliga tankar om livet överlag.

Äldsta båten i avdelninge­n, en ChrisCraft Triple cockpit från 1935 vid namn Ran, har ändå en krigisk historia: Hon var förbindels­ebåt på Ladoga för officerarn­a i den finska armén under fortsättni­ngskriget. Nöjesbåten Festina Lente är byggd av Rosqvists varv i Muurame 1938 och represente­rar de finska båtbyggarl­injerna på 1930-talet.

En pärla är också sportbåten Kike som byggdes av Heinlahden Veistämö 1960 åt tidningen Apus ägare Olli Lyytikäine­n. Han tyckte om fart och fläkt både till land och till sjöss, så båten hade givetvis en V8 under huven och flög fram på vattnet.

Segelbåten Scatuoliza IV har en intressant historia. Den byggdes 1965 av Vator åt prins Sadruddin Aga Khan som bland annat tävlade med den i 5.5-klassens VM i Italien samma år. Båten köptes för några år sedan av Matti Muoniovaar­a i Schweiz och återbördad­es till Finland 2016.

 ??  ?? ■
Markus Männistö visar kajaken Hobie Mirage Pro Angler, som kan manövreras med fötterna.
■ Markus Männistö visar kajaken Hobie Mirage Pro Angler, som kan manövreras med fötterna.
 ??  ?? ■
Anrika Sibboföret­aget Marino hade mässans färgrikast­e avdelning med sina pastellfär­gade Mustang-båtar.
■ Anrika Sibboföret­aget Marino hade mässans färgrikast­e avdelning med sina pastellfär­gade Mustang-båtar.
 ??  ?? ■■
Drönare i luften blir allt vanligare. Nu kommer Power Ray, som gör samma jobb under vattnet.
■■ Drönare i luften blir allt vanligare. Nu kommer Power Ray, som gör samma jobb under vattnet.
 ??  ?? ■
En året om-båt för finländska förhålland­en ska kunna dras fram på isen.
■ En året om-båt för finländska förhålland­en ska kunna dras fram på isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland