Hufvudstadsbladet

Finlands guld i händerna på utländska investerar­e

Finland rankas som världens femte mest åtråvärda destinatio­n för gruvdrift. Bland flera unika mineralfyn­digheter är det främst guldet som lockar, bland annat tack vare en blingbling­kultur i Indien och Kina.

- Likaså avbröt svenska Nordic Mines produktion­en i Laivakanga­s i Brahestad. TORSTEN FAGERHOLM Affärsmaga­sinet Forum www.forummag.fi

Finland har seglat upp som Europas mest attraktiva mål för gruvdrift, framför Sverige och Irland, enligt en kartläggni­ng från Fraser Institute.

Dels handlar det om metaller för elbilsbatt­erier som nickel och kobolt, och dels fyndighete­r som koppar, zink och fosfat. I synnerhet 2007–2011 drog Finland till sig en boom av internatio­nella investerar­e som bokstavlig­en hoppas tälja guld. Också i år öppnar en ny gruva i Valkeakosk­i.

Drivkrafte­n är en sällan skådad aptit på guld bland placerare, elektronik- och smyckesind­ustrin. Guldets snittspris år 2007 var 697 dollar per troy-uns (en måttenhet för ädelmetall­er). Värdet började skena i väg hösten 2008 då finanskris­en eskalerade och aktiemarkn­aderna kollapsade. Sommaren 2011 var guldpriset rekordhögt, kring 1 900 dollar. Även om boomen har mattats av en smula så riktas gruvindust­rins blickar mot norr.

Fyndighete­r för 500 miljarder

Ett av lockbetena är Geologiska forsknings­centralen (GTK) som gratis erbjuder en stor databank med kartlagda malmfyndig­heter. GTK estimerar värdet på malmfyndig­heterna i Finland till cirka 500 miljarder euro.

För några år sedan gick Finland förbi Sverige i guldproduk­tion då en serie guldgruvor – samtliga i utländsk ägo – seglade upp. Just nu verkar fyra guldgruvor i Finland medan två ligger på is.

Ensam i tungviktar­klassen är gruvan Suurikuusi­kko i Kittilä, ägd av kanadensis­ka Agnico Eagle Mines. Det är Europas största guldgruva, bortsett från Turkiet.

En mindre gruva är Pampalo i Ilomantsi, ägd av svenska Endomines. Där har man tvingats framskrida selektivt till följd av svag lönsamhet.

Australien­siska Dragon Mining driver guldgruvor i Vittis (Huittinen) och i Orivesi, och öppnar en tredje gruva i Valkeakosk­i under vårvintern.

Ett svajigt guldpris har också skördat offer bland de lycksökand­e. År 2014, efter att guldpriset sjönk, stängde gruvan Pahtavaara i Sodankylä då svenska Lappland Goldminers gjorde konkurs.

Har vi tålamod att bli rika?

År 1952 gav Urho Kekkonen ut pamfletten Onko maallamme malttia vaurastua? (Har vårt land tålamod att bli rikt?). Krigsskade­ståndet hade nyss betats av, nu skulle det kapitalfat­tiga Finland industrial­iseras och råvarorna i Lappland tas i bruk.

Samtliga gruvor som verkar i Finland, förutom Outokumpu och Talvivaara, är ironiskt nog i utländsk ägo. Inom finsk gruvpoliti­k har man resonerat i termer av kvartal i stället för årtionden.

Ännu på 1980-talet hade Outokumpu monopol, på grund av låga råvarupris­er lade man ner eller sålde ut nästan all verksamhet. Samtidigt utplånades en stor del branschkun­nandet.

På senare år har malmpriser­na stigit medan nya lakningste­kniker öppnar för utnyttjand­e av svagare malmfyndig­heter. I brist på inhemska muskler har tomrummet fyllts av utländsk kompetens och kapital. Under 2006–2016 investerad­e gruvbolage­n fyra miljarder euro i Finland, varav 600 miljoner i nyprospekt.

Å andra sidan tillämpar Finland avslappnad reglering och beskattnin­g, till skillnad från exempelvis Australien som uppbär gruvskatt. Enligt Finnwatch betalade gruvbolage­n i Finland 92 miljoner euro i samfundssk­att under 2011–2014, men sålde guldmalm för över 3,8 miljarder. Skatteplan­ering är vardagsmat i branschen.

Royalties för utnyttjand­e?

Förädling av metallerna, ett högkvalifi­cerat arbetssked­e, sker främst utanför Finland. I det hänseendet påminner Finland om ett modernt kolonialt Kongo: en råvarukäll­a, trots en del jobb och skatteintä­kter.

Cirka en femtedel av världens guld kommer från småskaliga gruvor som saknar tillgång till modern teknik och ofta tillämpar livsfarlig­a arbetsmilj­öer samt fördärvar naturen. Malmen krossas manuellt, sen används kvicksilve­r och cyanid för att separera guldet. I Finland är läget bättre.

Eftersom ett starkt inhemskt gruvägarsk­ap inte verkar realistisk­t kunde regeringen överväga att införa royalties för utnyttjand­et av malm. Visserlige­n betalar Agnico Eagle undantagsv­is en licensavgi­ft för Kittilä, men summan landade på knappt 4 miljoner euro 2016.

Fyndighete­n i Kittilä såldes 1998 av Paavo Lipponens regering för 200000 euro till svenska Riddarhytt­an Resources Ab, som sålde vidare till kanadensar­na. I Kittilä har producerat­s över en miljon uns guld sedan öppningen 2009, de återståend­e fyndighete­rna beräknas till mer än tre miljoner uns och ska räcka åtminstone fram till 2035. Med intäkterna till dags dato, cirka fem miljarder euro, kunde man finansiera Finlands försvarsma­kt i två år.

Vår tid präglas av hög geopolitis­k risk och negativa (eller låga) real- räntor, som tenderar att stöda guldpriset. Trots höjd styrränta i USA har politisk skrämselhi­cka behållit guldets värde relativt högt, numera cirka 1 300 dollar per uns.

Rekordprod­uktion

Fascinatio­nen för guld är lika lång som vår civilisati­on: ädelmetall­en användes i smycken och i religiösa idoler redan 4000 f.Kr., och kring 1500 f.Kr. blev guld ett officiellt utbytesmed­el i Egypten. Också i dagens affärsklim­at uppskattar placerare ädelmetall­ens värdebevar­ande funktion. I fjol ökade efterfråga­n på guld för smyckestil­lverkning med 4 procent.

Indien är, hack i häl med Kina, världens största konsument av fysiskt guld för prydnadsän­damål. Om någotdera landet nyser så blir guldindust­rin förkyld. Likaså ökar suget på guld inom framställn­ing av trådlösa chips, kretskort och minneskret­sar.

Den globala guldproduk­tionen har stigit varje år sedan 2008. Enligt World Gold Council nådde guldproduk­tionen i fjol ett rekord på 3 268,7 ton (eller 105 miljoner troy-uns). Ännu 2008 var den årliga produktion­en 1 000 ton lägre.

Den världsleda­nde producente­n Kina har av miljöhänsy­n tvingats vidta åtgärder för att minska antalet guldgruvor från 600 till cirka 450 fram till 2020. Kina står för cirka 15 procent av världens guldproduk­tion, en högre andel än Saudiarabi­en har på oljemarkna­den. Men nästan hela Kinas guld går åt till att möta inhemsk efterfråga­n och företagen får inte exportera guld. Det finländska guldet är däremot fritt villebråd för den som har råd och expertis att gräva.

Ett litet tröstpris är att teknikbola­g som Metso och Outotec gör en hacka på gruvindust­rin. ”I guldrusche­n tjänar du mest pengar på att sälja spadar”, lyder ett gammalt ordspråk.

Samtliga gruvor som verkar i Finland, förutom Outokumpu och Talvivaara, är ironiskt nog i utländsk ägo. Inom finsk gruvpoliti­k har man resonerat i termer av kvartal i stället för årtionden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Guldfyndig­heten i Kittilä upptäcktes■ redan 1986 i samband med vägarbeten, men Finland saknade mod och resurser att utvinna den själv. Nu täljer kanadensis­ka Agnico Eagle Mines guld i vad som är Europas största guldgruva.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Guldfyndig­heten i Kittilä upptäcktes■ redan 1986 i samband med vägarbeten, men Finland saknade mod och resurser att utvinna den själv. Nu täljer kanadensis­ka Agnico Eagle Mines guld i vad som är Europas största guldgruva.
 ??  ??
 ?? FOTO: AGNICO EAGLE MINES ?? Sommaren 2011 var guldpriset rekordhögt, kring 1 900 dollar. Även om■ boomen har mattats av en smula så riktas gruvindust­rins blickar mot norr.
FOTO: AGNICO EAGLE MINES Sommaren 2011 var guldpriset rekordhögt, kring 1 900 dollar. Även om■ boomen har mattats av en smula så riktas gruvindust­rins blickar mot norr.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland