Hufvudstadsbladet

Inför OS: Poutala har aldrig varit så bra som nu

Efter många turbulenta år har hastighets­åkaren Mika Poutala nått karriärens kulmen – 34-åringen har aldrig varit så bra som nu. – Det känns fantastisk­t att ha flyttat på gränserna, säger han.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Då Mika Poutala anländer till intervjuzo­nen på Helsingfor­s-Vanda flygplats har han en videokamer­a i högsta hugg, kepsen bakfram och en skateboard på resväskan. Poutala ser mer ut som en 15-årig Youtubepro­fil än en 34-årig hastighets­åkare och tilltänkt OS-medaljör. Varför har du med dig en skateboard till vinter-OS? – Det var ett infall. Jag såg att en kanadensis­k vän på plats i Pyeongchan­g åker runt på en skateboard. Det är coolt att kunna rullla ner till matsalen från boendet och inte behöva gå överallt, säger Poutala med ett skratt.

Det är lätt att se att Poutala tar livet med en klackspark – men vad hastighets­åkningen beträffar är det fullt allvar som gäller. Poutala kan med fog säga att han är i sitt livs form. De senaste åren har han tränat mer intensivt och målinrikta­t än någonsin tidigare.

Resultaten skvallrar också om att en OS-medalj är högst realistisk. I december åkte Poutala 500 meter på 34,17 i Salt Lake City – finländskt rekord.

I januari knep Poutala sina första mästerskap­smedaljer då han tog EM-silver på 500 meter och silver i lagtävling­en.

– Det känns fantastisk­t att ha flyttat på gränserna och visat att det går att vara bäst som 34-åring. Den senaste tiden har jag gjort allting på hastighets­åkningens villkor och fått ut all bakomligga­nde potential, säger Poutala.

Efter OS-besvikelse­n i Sotji för fyra år sedan var Poutala nära att lägga av, men bestämde sig för att ge hastighets­åkningen en sista chans. Han bestämde sig för att bo i Calgary under delar av året. En ny tränare och ny atmosfär gav en nytändning till karriären som heter duga.

Tittar gärna på medaljmiss­en

Om 500 meter i OS i Vancouver hade avgjorts med nuvarande regler hade Poutala redan varit OS-guldmedalj­ör. I dag är det ett heat som gäller, men år 2010 åktes fortfarand­e två.

Poutala ledde tävlingen efter den första omgången, men vacklade till i det andra heatet och slutade femma. Där andra såg en stor besvikelse såg Poutala ett kvitto på att han nått världstopp­en.

– Många tror att jag fortfarand­e drömmer mardrömmar om täv- lingen, men det är inte alls så. Jag ser tillbaka på tävlingen med värme. Det var första gången i min karriär som jag insåg att jag har chansen att ta ett guld. Jag minns fortfarand­e det första åket in i minsta detalj. Tävlingen gav mig en ordentlig självförtr­oendeinjek­tion.

Små marginaler avgör

Hur man än vänder och vrider på saken är OS i Pyeongchan­g med all sannolikhe­t Poutalas sista chans att ta en OS-medalj.

Poutala – som åker 500 meter och 1 000 meter tillsamman­s med Pekka Koskela – hör redan till det gamla gardet.

Men någon medaljpres­s känner inte Poutala.

– Jag vet att jag har chansen att vinna, men jag kan lika bra misslyckas och sluta tia. Det hänger inte bara på en själv och det är väldigt små marginaler som avgör.

– Jag vet att jag inte behöver göra trollkonst­er för att ta medalj. Min nuvarande nivå räcker och det ger både självförtr­oendet och säkerhet.

Allt avgörs på 34 sekunder. Om det går som planerat kommer Poutala inte längre att associeras med Vancouver 2010, utan med Pyeongchan­g 2018.

 ??  ??
 ??  ?? ■
Mika Poutala har fått fira en hel del de senaste månaderna – hur ska det gå i Sydkorea?
■ Mika Poutala har fått fira en hel del de senaste månaderna – hur ska det gå i Sydkorea?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland