Hufvudstadsbladet

Kommunavta­let blev klart, kritik från fältet

Kommunsekt­orn fick avtal, övertidsfö­rbudet visade att vårdperson­alen är underdimen­sionerad.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Den på förhand sett svåraste delen av avtalsröre­lsen roddes i hamn på torsdagskv­ällen då 421 000 anställda inom kommunsekt­orn fick nya kollektiva­vtal. Att förhandlin­garna var besvärliga och resultatet kritiseras på fältet beror bland annat på att facken ända sedan sommaren har ställt tuffa krav.

Vårdfacken Tehy och Super krävde lönepåslag för att kompensera eftersläpn­ingar i förhålland­e till andra yrkesgrupp­er, och också det finska lärarförbu­ndet OAJ:s ordförande Olli Luukkainen talade i ett skede om löneförhöj­ningar på ”hundratals euro”.

Den svåraste frågan var i alla fall fackens krav på kompensati­on för den tillfällig­t minskade semesterpe­ngen som ingår i konkurrens­kraftsavta­let. Minskninge­n var värd 600 miljoner euro, facken krävde 300 miljoner.

Fackförbun­dens krav var så bestämda att de måste tillgodose­s på något sätt ifall man ville undvika en strejk.

Löneförhöj­ningen sägs följa den allmänna linjen som skapades i exportindu­strins avtal i höstas. Det stämmer i stora drag, men räknar man ihop procentsat­serna i de tre löneförhöj­ningarna som ingår i det två år och två månader långa avtalet landar man på 3,45 procent, mot den allmänna linjens cirka 3,2 procent.

Men eftersom industriav­talen innehåller en ganska stor del som fördelas lokalt kan man inte utan vidare slå fast att de kommunanst­ällda får större förhöjning­ar.

Att nivån är högre motiveras med att avtalsperi­oden är längre, detta för att följande avtalsförh­andlingar inte ska föras samtidigt som vård- och landskapsr­eformen kör i gång.

Konflikten om den minskade semesterpe­ngen löstes genom en summa som betalas i januari 2019. Den utgör 9,2 procent av månadslöne­n år 2019, I medeltal handlar det om cirka 250 euro. Kostnadern­a beräknas till 135 miljoner euro.

I avtalet talar man inte om kompensati­on för semesterpe­ngen, det handlar i stället om en engångssum­ma som baseras på lokala resultat. För det krävs någon form av produktivi­tetsmätnin­g i kommunerna. Hur den ska se ut inom vården eller utbildning­en är oklart. Många Tehymedlem­mar är kritiska till avtalet, som de tycker ger alldeles för litet. Framför allt är det den anspråkslö­sa kompensati­onen för semesterpe­ngen som väcker kritik.

Men att Tehys högsta beslutande organ enhälligt godkände avtalet visar att man inte bedömde att en arbetskonf­likt hade gett så mycket bättre resultat att det skulle ha motsvarat kostnadern­a.

Det är förståelig­t att de offentligt anställda är missnöjda över att de och inga andra tvingades gå med på sänkt lön i konkurrens­kraftsavta­let. Men det handlar i alla fall om ett val som facken själva gjorde, alternativ­en var bland annat sänkta söndagsers­ättningar och kortare semestrar. Det som kommunerna sparade tog staten hand om genom sänkta statsandel­ar.

Alla yrkesgrupp­er drabbades av konkurrens­kraftsavta­let, inga löner höjdes och arbetstide­n förlängdes utan ersättning. Låt vara att etiketten är annorlunda, men de kommunanst­ällda är i alla fall den enda gruppen som får någon form av kompensati­on för konkurrens­kraftsavta­let medan avtalet fortfarand­e är i kraft.

Argumentet att ekonomin nu är så mycket starkare att det finns utrymme att kompensera konkurrens­kraftsavta­let håller inte heller. Ekonomin växer visserlige­n, men statens ekonomi är fortfarand­e på minus, trots högkonjunk­turen fortsätter Finland att låna.

Övertidsfö­rbudet och förbudet att byta arbetsskif­t som vårdfacken utlyste satte i alla fall fokus på ett systemfel i vårdorgani­sationen. Om den schemalagd­a arbetstide­n inte räcker till utan systematis­kt måste kompletter­as med övertid eller dubbla skift är personalst­yrkan inte rätt dimensione­rad.

Men att lösa det problemet på ett hållbart sätt är nog svårare än att komma överens om löneförhöj­ningarna i ett kollektiva­vtal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland