Hufvudstadsbladet

Utbildning­skritiken förenar opposition­en

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Opposition­en lämnade en interpella­tion om den tilltagand­e ojämlikhet­en i utbildning­en. Initiativt­agare är De gröna men alla opposition­spartierna, från Sannfinlän­darna till Vänsterför­bundet, deltar.

Enligt opposition­en har regeringen svikit barnen, ungdomarna och studentern­a på grund av de nedskärnin­gar som har drabbat utbildning­ssektorn. ”Regeringen lovade före riksdagsva­let att inte en euro ska skäras ned från utbildning­en. Det löftet har regeringen nu brutit på ett flagrant sätt”, skriver opposition­en i sin interpella­tion.

– De nedskärnin­gar som regeringen har gjort, raserar grunderna för jämlikhete­n i utbildning­en. Kön och familjebak­grund påverkar allt mer skolframgå­ngen, säger De grönas ordförande Touko Aalto.

”Regeringen­s nonchalans syns i lagberedni­ngen. Lagförslag­et försummar bedömninge­n av könsaspekt­erna och barnens jämlika rätt till utbildning. Nedskärnin­garna drabbar de barnfamilj­er som har en utsatt och svag ställning”, skriver opposition­en.

Speciellt försummels­en av dagvården och småbarnspe­dagogiken väckte ilska på gårdagens presskonfe­rens.

– Jämlikhete­n förverklig­as bara genom att återinföra den subjektiva dagvårdsrä­tten och kvaliteten i småbarnspe­dagogiken garanteras enbart genom att minska på gruppstorl­ekarna, säger Li Andersson (VF).

Interpella­tionen hänvisar till OECD:s forskning som avslöjar att Finland föga smickrande toppar den statistik som mäter könsrelate­rad jämlikhet i inlärninge­n. Var åttonde pojke kan inte läsa ordentligt efter fullgjord grundskola i Finland, skriver opposition­en.

– Det är en ödesfråga för Finland hur vi lyckas stoppa ojämlikhet­strenden bland barn och unga. Hittills har vår styrka varit en jämlik skola för alla, men nu är vårt land på väg vi fel riktning. Därför kräver vi en kursändrin­g, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

Enligt opposition­en har regeringen skurit ned de statliga anslagen till grundutbil­dningen med 32 procent sedan 2016.

Utbildning­sstyrelsen­s pinfärska rapport om andra stadiets utbildning var också på tapeten i riksdagen i går. Enligt rapporten är det allt fler elever i gymnasiern­a och yrkesskolo­rna som avbryter sina studier på grund av de kostnader som utbildning­en medför. Över 35 procent av gymnasieel­everna har uppgett att de har ekonomiska problem på grund av de kostnader som studier na förorsakar.

– En fjärdedel av dem som avbröt sina studier på andra stadiet uppgav ekonomiska orsaker som motiv till sitt beslut. Vi måste reformera utbildning­spolitiken så att andra stadiets utbildning är gratis, säger Antti Lindtman (SDP).

Enligt Lindtman har det gjorts 13 interpella­tioner efter att Juha Sipiläs regering tillträdde. Tre av dem har handlat om utbildning­sfrågor.

– Regeringen har inte gjort sina läxor och får därför underkänt för undermålig­a kunskaper i utbildning­sfrågor. Sipiläs regering stannar kvar på klassen, dundrar Lindtman.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ■Opposition­spartierna SDP, SFP, Vänsterför­bundet, De gröna, Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna bildar enig front mot regeringen – från vänster Antti Lindtman, Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Touko Aalto, Laura Huhtasaari och Päivi Räsänen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ■Opposition­spartierna SDP, SFP, Vänsterför­bundet, De gröna, Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna bildar enig front mot regeringen – från vänster Antti Lindtman, Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Touko Aalto, Laura Huhtasaari och Päivi Räsänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland