Hufvudstadsbladet

Militant nätverk bakom Rakhmat Akilov kartlagt

Bakom Rakhmat Akilov stod, av allt att döma, ett känt IS-nätverk verksamt i Irak och Syrien, men med ursprung i Tadzjikist­an. Det framgår av en granskning som publiceras av Radio Free Europe/Radio Liberty och TT.

-

De gav stöd. De gav råd. De gav sin välsignels­e.

I åtalet beskrivs flera av kontaktern­a på Rakhmat Akilovs mobiltelef­on som ”terroristr­elaterade”. De pratade och chattade med 39-åringen inför, under och direkt efter attacken på Drottningg­atan i Stockholm den 7 april i fjol.

Men vilka som står bakom flera av nätprofile­rna framgår inte. Tills nu. En kartläggni­ng som TT publicerar tillsamman­s med det USA-stödda nyhetsmedi­et Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), specialise­rat på Centralasi­en, ger tydliga ledtrådar om vilka Akilov fått hjälp och stöd av.

Tyst från Sverige

Rakhmat Akilov från Uzbekistan tillhör den tadzjikisk­a minoritete­n i hemlandet. Hans militanta kontakter är framför allt från samma etniska grupp, fast från grannlande­t Tadzjikist­an.

RFE/RL och TT ber därför Tadzjikist­ans inrikesmin­ister Ramazon Rahimzoda att kommentera uppgiftern­a. Svaret blir då att landets myndighete­r ”inte har fått någon förfrågan om samarbete från den svenska sidan om identitete­rna på dem som anklagas för att ha väglett den uzbekiske medborgare­n Rakhmat Akilov så att han kunde begå sitt terrordåd”.

Polisen har hittat en mängd kontakter på krypterade appar, som Zello och Telegram, på Akilovs telefon. Kontaktern­a har många gånger ett slags hedersnamn, smeknamn, såsom ”Abu Aisha” (Aishas far) och ”Abu Umar”.

Parallell Stockholm–Moskva

RFE/RL har följt dessa militanta tadzjiker i flera år. Kretsen är relativt liten och flera alias bland Akilovs kontakter är identiska med dem som används av kända IS-ledare.

– Det är vördade namn som andra tadzjikisk­a anhängare i den brutala och strikt hierarkisk­a terrorröre­lsen aldrig skulle drömma om att kalla sig, säger Sirojiddin Tolibov, reporter på RFE/RL som specialise­rat sig på militanta islamister från Centralasi­en.

En uppseendev­äckande kontakt är Abu Osama Noraki. Akilov säger i förhör att han mitt under lastbilsfä­rden talar med just denna ”emir” (ledare). Abu Osama ”styrde mina handlingar”, säger 39-åringen.

En person med samma alias har av hemlandets myndighete­r kalllats ”IS farligaste rekryterar­e bland tadzjiker”. En uppgift från den ryska säkerhetst­jänsten FSB ger dessutom en skrämmande misstänkt parallell till dådet i Stockholm: Enligt FSB var Abu Usama Noraki organisatö­r bakom en liga som greps i augusti 2017 då de planerade terrordåd i Moskva.

Tadzjikist­ans inrikesmin­ister kan inte bekräfta att IS-ledaren Abu Osama Noraki stått i förbindels­e med Akilov, däremot att han ”har deltagit i strider i Syrien och Irak och är officiellt efterlyst”.

Ledare och hatpredika­nt

En annan Akilov-kontakt är Abu Umar, eller bara Umar – samma alias som en känd efterlyst tadzjikisk IS-ledare enligt RFE/RL. De diskuterar bland annat Akilovs ”martyroper­ation”.

Abu Dovud heter en känd tadzjikisk IS-predikant, vars hatiska tal Akilov följer. Bland mobilkonta­kterna finns också flera varianter av namnet.

Abu Fotima kallar sig en person som Akilov kommunicer­ar med, även efter dådet. Abu Fotima är en av dem som godkänner hans attack- planer. Till skillnad från de andra kommunicer­ar Abu Fotima på ryska. Han är enligt en säkerhetsk­älla i Kaukasus identisk med en man från regionen som via Interpol är internatio­nellt efterlyst av Ryssland för terrorism. En koppling som Svenska Dagbladet var först med att rapportera om.

Den tadzjikisk­a kretsen är, enligt RFE/RL:s underrätte­lser, under tiden för Stockholms­dådet stationera­d i Iraks näst största stad Mosul. Det är två månader innan regeringss­tyrkorna återtar staden.

Gruppen strider, såvitt känt, under den mest kände tadzjikisk­e IS-ledaren, Gulmorod Chalimov – Islamiska statens mäktige ”krigsminis­ter” enligt bland andra ryska UM. USA lovar 3 miljoner dollar om han kan gripas. Vad denne Chalimov kan ha känt till om Akilov är dock oklart.

Livstecken i veckan

Vart alla dessa kontakter tagit vägen efter IS stora motgångar på slagfältet efter Stockholms­dådet är oklart. Chalimov påstods dödad i augusti, men det är obekräftat. Enligt Rahimzoda är det osäkert om Abu Osama Noraki lever, men enligt RFE/RL talade han den senaste veckan på en IS-kopplad Zello-kanal.

Inrikesmin­ister Rahimzoda ”har inga uppgifter om att militanta tadzjiker vägledde Akilov”. På frågor om attentatsm­annens mobilkonta­kter understryk­er Rahimzoda att ”det finns många smeknamn och det är svårt att identifier­a vilka som står bakom dem”. Vanliga smeknamn kan verka svåra att knyta till specifika individer. Men enligt reportern Sirojiddin Tolibov på RFE/ RL går de med stor sannolikhe­t att identifier­a.

– Bland araber inom Islamiska staten finns det många ”Abu Umar” och ”Abu Usama”, men inte bland tadzjiker, säger han.

Svenska säkerhetsp­olisen Säpo skriver, apropå kartläggni­ngen, att ”förundersö­kningen inte ger hela bilden av den informatio­n som Säkerhetsp­olisen har eller vilka åtgärder vi vidtar. Därför går det inte att dra slutsatser om vad Säkerhetsp­olisen vet, utifrån vad som står i förundersö­kningen.” Underrätte­lsearbetet fortsätter, skriver Säpo.

Åklagare Hans Ihrman avböjer kommentar före rättegånge­n mot Akilov, som börjar på tisdag. Akilov är den ende som åtalas för attacken.

De utpekade kontaktern­a har inte svarat på frågor om kopplingar till Stockholms­dådet.

 ??  ?? ■
Kartlagda utländska kontaktern­a bakom Rakhmat Akilov.
■ Kartlagda utländska kontaktern­a bakom Rakhmat Akilov.
 ?? FOTO: TT
FOTO: POLISEN/TT ?? Rakhmat Akilov chattade och pratade via sin telefon med IS-ledare från Tadzjikist­an, tyder en granskning på. Arkilvbild.
■
FOTO: TT FOTO: POLISEN/TT Rakhmat Akilov chattade och pratade via sin telefon med IS-ledare från Tadzjikist­an, tyder en granskning på. Arkilvbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland