Hufvudstadsbladet

Den klimatsmar­ta reser inte till Thailand

- PEKKA POUTANEN Kyrkslätt

KLIMATåNGE­ST Monica Ålgars sitter på flyget till Thailand och har ångest över detta (HBL, I dag-kolumnen 1.2). Vad ska en ta sig till med denna klimatånge­st undrar hon inklämd i Boeingens säte. Risto Nurmela frågar i sin insändare (HBL 3.1) om möjlighete­n existerar att Ålgars skulle avstå från flyget till Thailand.

Allt fler miljömedve­tna ställer denna fråga inför den starkt ökande flygturism­en. Att sopsortera toapappers­rullar, övergå till ekologiskt odlade morötter eller till fairtradek­affe räcker inte till för att övervinna miljöhoten. Det är viktigt att vi förstår att lämna våra stora synder som till stor del är knutna till trafiken och särskilt sådana som inte har någonting att göra med vårt verkliga välbefinna­nde.

Om man inte har något verkligt ärende till Thailand och bara för en vecka eller två vill komma bort från finländsk höst eller vinter till varmare temperatur­er och nya vyer finns det miljövänli­gare alternativ.

Medelhavsl­änderna är närmare än mången tror. En resa från Helsingfor­s till exempel till Italien med båt, buss eller tåg tar inte mera än två dygn. På långfredag­smorgonen stiger vi på båten i Helsingfor­s och på söndagsmor­gonen är vi i Rom. Miljöbelas­tningen jämfört med en Thailandse­mester är obetydlig.

I internetti­der kan man behändigt själv skräddarsy sin rutt. Under resan upplever man omväxlande vyer och kan inte undvika att komma i kontakt med lokala människor. Att resa i bekväma tåg och bussar är helt annat än att sitta ett halvt dygn med knäna i munnen på ett flyg.

Att välja tåg och buss till Italien är ett klart dyrare alternativ än att ta ett billighets­flyg. Ett ansvarsful­lt miljöval är tills vidare nästan alltid dyrare än ett miljöförst­örande. Tågens konkurrens­möjlighete­r kan lätt förbättras med högre skatter för flyget.

Ett gott miljösamve­te gör semestern mera njutbar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland